Se pun pe masă 17,7 miliarde de lei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat sâmbătă, la Cheile Grădiştei, că pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, în valoare de 17,3 miliarde de lei, va fi prezentat luni de liderii coaliţiei, subliniind că acesta reprezintă o premieră, deoarece este pentru prima dată când un guvern vine cu un astfel de plan pentru a preveni efectele crizei energetice.

„Luni, după şedinţa coaliţiei, vom prezenta întregul pachet Sprijin pentru România, un pachet atât social, cât şi economic, aşteptat de români şi de mediul de afaceri, dar în principal foarte necesar pentru această perioadă prin care trece şi România împreună cu întreaga Europă. (…) E un pachet de aproximativ 17,3 miliarde, în care pe partea economică sunt bugetate măsuri mai mult decât pe partea socială. Dacă şi la comisarii europeni s-a găsit deschidere pentru măsurile sociale – în valoare de 7,2 miliarde, din fonduri europene, din exerciţiul 2016-2020, care oricum ar mai fi avut o perioadă scurtă de implementare – măsurile economice sunt preponderente şi au un efect imediat”, a afirmat Ciolacu într-o conferinţă de presă.

„Pentru prima oară un guvern vine cu un măsuri care să prevină anumite efecte ale crizei din energie sau ale războiului”, a declarat Ciolacu.

Potrivit acestuia, criza economică devine iminentă în momentul în care state mult mai dezvoltate decât România, precum Germania, intră în recesiune.

În plus, președintele PSD a declarat că este estimată o creștere economică în România de 2,2 – 2,4: „în funcție de cât de eficient este Guvernul și cât de repede se implementează aceste măsuri, s-ar putea să depășim aceste previziuni economice”.

Întrebat care sunt măsurile concrete, Ciolacu a răspuns că luni vor fi detaliate.

12 milioane de români vor fi beneficiari

„Dacă am fi avut aceeași abordare și cu prețul energiei, sunt ferm convins că astăzi am fi fost mai lejeri”, a adăugat liderul social-democrat.

Întrebat, mai departe, cât costă coșul său de cumpărături, Marcel Ciolacu a spus că ceea ce cumpăra, de obicei, cu 35 de lei, acum costă 50 de lei.

La aceeași întrebare, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că obișnuiește să meargă cu soția în fiecare sâmbătă sau duminică, dacă este la Botoșani, la cumpărături: „din păcate, ce cumpăram cu 200 de lei acum costă cam 300 – 350 de lei”.

Tocmai din acest motiv, pachetul de măsuri este menit să îi sprijine pe cei mai vulnerabili.

„Sunt în jur de 12 milioane de cetățeni români care vor fi, într-un mod sau altul, beneficiarii”, a afirmat Budăi.

Vouchere de 50 de euro pentru cei cu pensii mici

Conform unor informații apărute recent în presă, unele dintre ele confirmate, ar urma să fie acordate vouchere în valoare de 50 de euro (aproximativ 250 de lei) la fiecare două luni, până la finalul acestui an, pentru cumpărarea a șase alimente de bază:

  • pentru gospodăriile cu ambii părinți și cel puțin 2 copii dependenti si gospodării monoparentale cu un venit net mediu lunar mai mic de 600 lei (151.000 gospodarii);
  • persoanele care primesc Venit Minim Garantat (168.000 persoane);
  • persoane cu dizabilitati (800.000 persoane);
  • pensionarii cu pensii mai mici 1500 lei (2.349.517 pensionari).
  • În total, ar fi vorba de aproape 3,5 milioane de beneficiari și un impact de aproximativ 700 de milioane de euro, adică 0,27% din PIB.

De asemenea, social-democrații mai propun un voucher de 30 de euro lunar (aproximativ 150 de lei), acordat până la finalul anului, cu excepția lunilor iulie și august, pentru alimente, rechizite și haine celor 156.000 de elevi care primesc burse sociale. Impactul bugetar ar fi de aproape 33 de milioane de euro, adică 0,012% din PIB.