Cardinalul favorit pentru a deveni noul papă

Votul conclavului papal a început deja, iar primul pe listă se află cardinalul Pietro Parolin (conservator), secretar de stat al Vaticanului, cu 27%.

Pe locul doi se află cardinalul Luis Antonio Tangle cu 22%, iar pe locul trei apare cardinalul Pierbattista Pizzaballa (globalist) cu 11%.

Clasamentul este continuat de:

  • cardinalul Matteo Zuppi (globalist) (Italia) – 9%
  • cardinalul Peter Erdo (Ungaria) – 7%
  • cardinalul Peter Turkson (Ghana) – 5%
  • cardinalul Jean Marc Aveline (Franța) – 5%
  • cardinalul Fridolin Ambongo (Congo) – 3%
  • cardinalul Robert Sarah (Guinea) – 3%
vatican
SURSA FOTO: Dreamstime

Cine este cardinalul Pietro Parolin?

Italianul în vârstă de 70 de ani este secretarul de stat al Vaticanului – un rol supranumit „papa adjunct” – din 2013 și a fost strâns asociat cu Papa Francisc.

Dacă va fi ales, va fi pentru prima dată în aproape 50 de ani când această funcție revine unui italian nativ.

El este văzut ca un candidat probabil – însă anticiparea rezultatului unui conclav este extrem de dificilă.

Pietro Parolin
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce îl recomandă pentru a deveni papă?

Cardinalul Parolin a urcat treptat în ierarhia bisericii, devenind o personalitate influentă în Vatican.

În ultimii 12 ani, a deținut poziția numărul doi în cadrul Bisericii, ca secretar de stat. Este, de asemenea, principalul diplomat al Vaticanului, întâmpinând cardinali din întreaga lume la Roma și călătorind pentru a-i vizita în țările lor.

Activitatea sa în ambele roluri îl face, poate, pe Cardinalul Parolin cel mai cunoscut candidat în rândul celor 133 de cardinali electori.

Cardinalul Parolin a fost diplomat al Bisericii pentru cea mai mare parte a vieții sale, începând oficial activitatea în serviciul diplomatic al Vaticanului în 1986.

A lucrat în Nigeria și Mexic înainte de a fi rechemat la Roma în 1992, unde s-a alăturat Secretariatului de Stat al Vaticanului – echivalentul Ministerului de Externe al Sfântului Scaun – care se ocupă de relațiile diplomatice ale Vaticanului.

Abilitatea sa de a vorbi mai multe limbi a fost, fără îndoială, un avantaj în munca sa internațională. Dobândind expertiză în problemele legate de Asia și Orientul Mijlociu, cardinalul Parolin a contribuit la negocierea unui acord istoric cu Beijingul în 2018, care a permis guvernului chinez să aibă un cuvânt de spus în numirea episcopilor.

Cardinalul Parolin și-a apărat munca, afirmând că este mai bine să existe un dialog între Biserică și China decât să nu existe deloc. Ulterior, a jucat un rol important și în reluarea relațiilor dintre Sfântul Scaun și Vietnamul comunist.

Ce sunt cardinalii electori?

Cardinalii electori sunt acei cardinali care au sub 80 de ani în ziua în care Papa moare. Toți acești cardinali, chiar și cei a căror numire ca cardinal a fost doar anunțată, sunt obligați să participe la Conclav în calitate de electori.

Excepțiile sunt cei care sunt împiedicați în mod legitim din cauza unei boli sau a altor circumstanțe, cei care au fost revocați canonic de către Papă sau cei a căror renunțare la rangul de cardinal a fost acceptată de Papă.