Pina acum, o data atins plafonul de 50 de milioane de lei, liber-profesionistii (cu exceptia avocatilor si notarilor) erau obligati sa se iscrie ca platitori de TVA. De scutire beneficiau si celelalte categorii de persoane autorizate (inclusiv comert, servicii) care nu atingeau acest nivel i decurs de un an.
Senatul a modificat Ordonanta de urgenta nr. 17/2000 i asa fel icit toate profesiile liber desfasurate (expert contabil, programator, traducator etc.) beneficiaza de scutire. Un avantaj? Nu itotdeauna. De fapt, costurile la achizitii cresc cu 19%. Mai pe romineste, i vreme ce pentru tot ceea ce cumpara achita TVA, icasarile vor fi fara valoarea taxei.
„Aplicata societatilor comerciale, scutirea de TVA ar fi extrem de dezavantajoasa. Pentru persoanele care desfasoara activitati independente, poate fi o masura buna, itrucit, de obicei, aceste persoane nu realizeaza venituri mai mari de 100 de milioane lei. Eficient ar fi fost sa fie ridicat plafonul minim impus pentru plata TVA, de la 50 de milioane de lei la 500 de milioane lei”, considera Nicolae Grigorescu, expert contabil Grini Expert.
Concret, daca un liber-profesionist ar fi platit 100.000 de lei pentru consumabile, de pilda, TVA aferenta ar fi fost de 19.000 de lei. incasind o factura de o valoare egala, diferenta intrari – iesiri ar reduce TVA la zero. Scutirea diminueaza icasarea. Pierderea nu este atit de mare i cazul celor care realizeaza venituri mici, dar considerabila pentru cei care au cheltuieli mari.
„in principiu, daca o organizatie apreciaza ca va depasi 50 milioane lei i decursul unui an fiscal, este de preferat sa se declare platitor de TVA de la bun iceput, pentru ca i felul acesta are drept de deducere a TVA”, recomanda Mihaela Mitroi, Senior Tax Manager PricewaterhouseCoopers.
Firmele nu restituie TVA strainilor
in functie de veniturile atinse, Ordonanta de urgenta nr. 17/2000 lasa o portita – si cei care nu atingeau 50 de milioane lei puteau deveni, optional, platitori de TVA. Ramine de vazut daca Parlamentul va valida aceasta posibilitate, de idata ce dezbaterile la Legea de aprobare a Ordonantei nr. 17/2000 vor fi finalizate.
Calatorii i Occident au avut ocazia
sa-si recupereze TVA pentru o serie de bunuri achizitionate ca bagaj pe teritoriul statului respectiv. incercind sa aplice i Rominia practica occidentala, un cetatean strain a avut surpriza sa constate ca nimeni nu a avut interesul sa aplice legea. Pentru a i se restitui banii, ar fi trebuit sa existe un operator autorizat i acest sens. „Dar nimeni nu a cerut autorizatie”, ni s-a spus de la Ministerul Finantelor.
Firmele nu au fost interesate sa restituie TVA strainilor, pentru ca nu le iesea mai nimic. „Comisionul agentilor economici autorizati sa vinda astfel de produse a fost, pina i octombrie 2000, de numai 3% din valoarea taxei pe valoarea adaugata restituita, adica foarte putin. Conform noului Ordin (1.346/ 11 octombrie 2000), acest comision a crescut la 10% din TVA. Pare mai avantajos. Ca atare, i masura i care agentii economici afla noua prevedere, i mod normal, ar trebui sa iceapa sa solicite aceasta autorizatie”, explica Mihaela Mitroi, Senior Tax Manager PricewaterhouseCoopers.
Nu este exclus ca obligatia de a avea taxele platite la zi sa fi descurajat. Mihaela Mitroi avertizeaza: „Indiscutabil vor avea un control de la fisc, itrucit se cere situatia debitelor restante la bugetul de stat si lipsa oricaror debite catre buget”.