Producătorii de energie electrică şi termică au cerut majorări de până la 40%. Începutul de an va aduce o majorare a preţului gazelor la consumatorii. Cât anume, se va ştii cu exactitate la jumătatea lunii decembrie, când vor fi finalizate calculele de către Autoritatea de Reglementare.

În funcţie de creşterile ce se vor impune la gaze, se vor putea cuantifica efectele asupra preţului energiei electrice. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat că preţul gazelor pentru consumatorii finali ar putea fi majorat de la 1 ianuarie 2008, cauza principală fiind scumpirea gazului din import. În acelaşi timp, pentru energia electrică, cel puţin pentru moment, nu se întrevede necesitatea aplicării unor majorări, având în vedere că efectele cauzate de creşterile de la gaze vor fi atenuate prin sporirea, în coşul reglementat, a cantităţilor de energie nucleară, ca urmare a intrării în funcţiune a celui de-al doilea reactor nuclear.

Dacă la electricitate încă nu se ştie dacă se va impune o ajustare, la gaze este certă necesitatea aplicării unei creşteri, având în vedere atât multitudinea de factori ce vor induce modificări, cât şi dimensiunea acestora. Primul, şi cu cel mai însemnat aport, va fi evoluţia preţului gazului din import. În ultimul trimestru al acestui an, preţul gazului din import s-a situat în marja de 310-325 de dolari/1.000 mc. Responsabilii ANRE susţin că la momentul actual nu se poate face o estimare a nivelului preţului gazelor din import pentru trimestrul I 2008. „Încă nu putem aprecia la ce nivel va ajunge preţul gazului din import“, ne-a declarat Gabriel Sârbu, director general al Departamentului de preţuri şi tarife în domeniul gazelor naturale din ANRE. Cu toate acestea, producătorii de energie care au contracte pentru importurile de gaze consideră că, în primul trimestru din 2008, preţul acestora va ajunge la aproape 375 de dolari/1.000 mc.

Un alt factor ce va influenţa preţul gazelor la consumatorii finali este tariful de distribuţie, ce are o pondere de 20% în costul final. „Purtăm încă discuţii privind stabilirea tarifelor de distribuţie. Toţi distribuitorii au solicitat majorarea acestora“, a precizat Gabriel Sârbu. Trebuie spus că tarifele de distribuţie se recalculează în această perioadă având în vedere că, de anul viitor, se intră în cea de-a doua etapă de reglementare stabilită pentru intervalul 2008-2012. Pentru această etapă, ANRE a stabilit o rată de rentabilitate de 8,63%, faţă de 11,7%, până în prezent. Tot de la 1 ianuarie, vor intra în vigoare şi noi tarife de inmagazinare, a mai precizat Sârbu.
Singurele componente din preţul final al gazelor ce nu vor fi modificate începând cu ianuarie 2008 sunt tarifele de transport, care au crescut în octombrie cu peste 30%, şi preţul gazului din producţia internă. „Nu este neapărat nevoie să creştem preţul gazului din producţia internă chiar din primul trimestru. Putem să stabilim ulterior paşii trimestriali pe care îi vom parcurge în procesul de aliniere a preţului din producţia internă la cel din import“, a declarat Sârbu.

Investiţiile de mediu se vor regăsi în preţul energiei

Pe partea de energie electrică, oficialii ANRE estimează că principalele influenţe, pe lângă cele induse de creşterea preţului gazelor, vor fi cele legate de reaşezarea tarifelor de distribuţie a energiei electrice (ce au o pondere de 30% în preţul consumatorilor) şi a celor de transport, cât şi de creşterile preţurilor la cărbune. „Este dificil de făcut o estimare în acest moment având în vedere că discuţiile cu distribuitorii de energie privind tarifele încă nu sunt finalizate şi că nu avem o prognoză a evoluţiei gazului“, a explicat Viorel Alicuş, director general în cadrul ANRE. Cert este că majoritatea producătorilor de energie au solicitat creşterea preţurilor reglementate, procentele de majorare cerute ajungând până la 30-40%. Această ajustare solicitată de producători, îndeosebi cei care utlizează cărbunele, sunt justificate prin necesitatea creării surselor financiare necesare investiţiilor de mediu. În condiţiile unui plan de alocare a cotelor pentru emisiile de CO2 diminuat s-ar putea ca, anul viitor, ponderea investiţiilor pentru mediu să cântărească mai greu în costurile energiei electrice faţă de majorările preţurilor combustibililor, a explicat Alicuş. „Trebuie să realizăm investiţii de mediu de 240 milioane de euro în trei ani. Am cerut majorarea preţurilor pentru că nu avem fonduri suficiente“, a declarat Ion Dinulescu, director general al complexului energetic Craiova. El a precizat că, pentru asigurarea sumelor necesare, se are în vedere atât angajarea de credite pe termen lung, realizarea de majorări de capital, cât şi listarea la bursă.

Un alt producător care a solicitat creşterea preţurilor este ELCEN (Electrocentrale Bucureşti), care utilizează drept combustibil gazele şi păcura. Surse din societate au precizat că s-a cerut o creştere de 15,7% pentru energia termică şi, respectiv, de 19,5% la energia electrică.

Cât platim la gaze

ALINIERE Preţul gazelor din producţia internă a fost majorat, în acest an, cu circa 18%, de la 397,5 lei/1.000 mc la 470 lei/1.000 mc. Deşi Guvernul, nu a stabilit un calendar clar de aliniere a preţului din producţia internă la cel de import, România s-a angajat să realizeze această paritate la finele lui 2008, ceea ce înseamnă că, anul viitor, gazul din intern ar trebui să ajungă la nivelul de 300 de dolari/ 1.000 mc.

FACTURI Ultima majorare a preţului gazelor pentru consumatori şi singura din acest an a fost operată la 1 octombrie, în medie cu 3,7%. În prezent, clienţii casnici ai Distrigaz Sud plătesc 914,04 lei/ 1.000 mc şi, respectiv, 906,8 lei/1.000 mc în cazul E.ON Gaz România.