Deşi pare greu de crezut, o vacanţă contractată la unul dintre turoperatorii din Marea Britanie este mult mai ieftină faţă de aceeaşi vacanţă achiziţionată din România. Ofertele sunt multiple şi pentru toate buzunarele. Spre exemplu, un turist român care vrea să petreacă, în luna decembrie, zece zile la Agadir, în Maroc, va plăti 1.280 de euro doar pe cazare şi mic dejun la hotelul Sofitel (clasificat la cinci stele), iar pentru biletul de avion va mai scoate din buzunar încă 350 de euro (ofertă Butterfly). În total: 1.630 de euro.
În schimb, dacă vacanţa este achiziţionată de la un turoperator din Londra, va plăti doar 557 de lire (686 de euro), sumă în care sunt incluse transportul cu avionul şi transferurile (ofertă Thomson). Primul pas, şi cel mai simplu, este cumpărarea vacanţei direct de pe internet de la agenţia din Anglia. Apoi, tot de pe internet, este cumpărat un bilet de avion până la Londra (al cărui preţ este aproximativ 150 de euro, dus-întors, în luna decembrie). Rezultatul: o economie de peste  800 de euro, sau, dacă vreţi, preţul încă unei vacanţe.  
Economii de sute de euro
Un alt exemplu: Tunisia, disponibillă turiştilor din România la acest sfârşit de an pentru 789 de euro, însă cu plecare din Budapesta. Oferta include 14 zile de cazare în regim all inclusive la hotelul de patru stele Rio Marco Polo, transferurile şi transportul cu avionul din Budapesta. Suplimentar, se vor plăti 119 euro taxele de aeroport, respectiv şase euro rezervarea (ofertă Klever Travel).
Biletul de avion până la Budapesta costă aproximativ 200 de euro, la Malev. Preţul final plătit de client ajunge la peste 1.100 de euro. Dacă vacanţa s-ar cumpăra de la o agenţie de turism din Londra, turistul ar plăti pentru acelaşi sejur 487 de lire (580 de euro), având toate taxele incluse. Dacă adăugăm şi biletul de avion până la Londra, un turist din România poate achiziţiona vacanţa la 730 de euro, adică mai ieftin cu aproape 35%.
„Tunisia, ca destinaţie turistică, a căzut foarte mult în ultimii doi ani. Probabil că dacă va reveni la volumul de turişti români din 2007-2008 vom avea preţuri mai bune“, spune Traian Bădulescu, consilierul de presă al Asociației Naţionale a Agenţiilor de Turism. 
Sejururile individuale au preţuri piperate
Dacă spre Turcia, Spania sau Grecia cursele charter sunt disponibile doar în anumite perioade ale anului (aprilie-octombrie), către Egipt, acestea se efectuează în tot timpul anului. Chiar şi aşa, vacanţele contractate din străinătate sunt mai ieftine cu 10-20%. Spre exemplu, o săptămână în luna decembrie la Sharm El Scheik costă 678 de euro (ofertă TEZ Tour). În tarif sunt incluse cazarea la un hotel de trei stele, în regim ultra all inclusive, transferurile, taxele şi biletul de avion (zbor direct). Dacă vacanţa ar fi achiziţionată din Londra, ar costa 369 de lire (435 de euro). Dacă adăugăm 150 de euro biletul de avion până în Marea Britanie, turistul va plăti 585 de euro, cu aproape 15% mai puţin. 
Una dintre ţările preferate de români pentru vacanţe este Spania. O vacanţă de 11 zile în perioada imediat următoare, în Costa del Sol (Malaga), achiziţionată de la un turoperator din Marea Britanie (Thomson) costă 288 de lire (335 de euro) de persoană. Tariful include biletul de avion dus-întors, zece nopţi cazare cu demipensiune la un hotel de patru stele şi transferurile de la aeroport la hotel şi retur. Din păcate, către Malaga nu există curse charter, lucru care va ridica preţul total al biletului. Doar cazarea, la un hotel de patru stele cu demipensiune costă aproximativ 400 de euro (ofertă Eturia), în timp ce biletul de avion ajunge la 250 de euro, deci 650 de euro.
„Este normal ca ei să aibă tarife mai avantajoase decât turoperatorii români, pentru că sunt printre cele mai mari agenții de turism, au altfel negociate tarifele cu hotelurile şi charterele“, explică diferenţa de tarif Traian Bădulescu, care recomandă turiştilor şi ofertele last minute ale turoperatorilor români, competitive din punctul de vedere al tarifului.
20% este reducerea de care poate beneficia un turist în cazul achiziţionării unei vacanţe charter de la un turoperator din străinătate