Organizaţiile de caritate, spitalele, sanatoriile, azilurile de bătrâni, orfelinatele şi alte instituţii de asistenţă socială, instituţiile de învăţămînt şi lăcaşurile de cult trebuie să notifice autorităţile vamale pentru a primi, în continuare, facturile la gazul natural fără accize.

“Modelul de notificare nu are un format tipizat, dar este obligatoriu să conţină datele utilizatorului, informaţii privind activitatea desfăşurată şi cantitatea de gaz natural solicitată în regim de scutire de la plata accizelor”, arată comunicatul. Datele de contact ale birourilor vamale se află pe pagina oficială de internet a Direcţiei Generale a Vămilor, www.customs.ro, secţiunea Contact D.G.V. – Contact birouri vamale.

Notificarea pentru scutirea de accize a devenit obligatorie de la 1 aprilie 2014, printr-o modificare a normelor de aplicare a Codului Fiscal, prin HG 77/2014.

Potrivit actului normativ, inclusiv consumatorii casnici, însemnând gospodăriile populaţiei, ar fi trebuit să facă notificări pentru scutire. În urma publicării unui articol în revista Capital, Ministerul de Finanţe a modificat actul normativ, precizând că notificarea nu este obligatorie pentru populaţie.