Anunțul a fost făcut după discuţiile reprezentanţilor formaţiunii cu premierul Ludovic Orban, pe tema proiectului de abrogare a OUG 114/2018.

„Au fost discuţii şi pe sectorul energetic, din toate prevederile pe care OUG 114 le-a avut şi parte din ele au fost abrogate sau reformulate într-o manieră care să deblocheze efectele nocive pe care această ordonanţă le-a avut asupra investiţiilor din sectorul energetic, dar şi blocajelor din piaţă. De principiu, s-a stabilit, s-a discutat de fapt o dereglementare, o liberalizare a preţului la energie electrică care să aibă loc până la finalul anului 2020 şi o dereglementare a preţului la producţie la gaze naturale care să aibă loc la 1 iulie 2020. Foarte important – noi, USR, am adus în discuţie faptul că această liberalizare a pieţei trebuie să fie acompaniată de măsuri pentru ceea ce numim consumator vulnerabil, adică consumatorii, clienţii finali, care nu-şi pot plăti preţul la energie şi la gaze naturale”, a afirmat Prună.

Ea a spus că USR a găsit ca soluţie utilizarea pentru programele destinate consumatorilor vulnerabili a sumei de 600 – 700 milioane de lei care s-a strâns până acum din taxa de 2% care fusese aplicată pe cifra de afaceri a companiilor din energie, transmite agerpres.

Deputatul USR Claudiu Năsui a precizat și el că a propus ca „acele programe paralele cu PNDL pe care le-a început guvernarea anterioară” să fie desfiinţate, menţionând că a văzut deschidere în acest sens.

„Lucrurile care au început să fie finanţate prin ele vor rămâne finanţate în măsura în care s-au executat lucrări, după care aceste programe se vor închide. Se va duce şi FDI la Ministerul Lucrărilor Publice, deci nu mai rămâne atributul Comisiei Naţionale de Prognoză, cum era şi normal”, a explicat Năsui.

În ceea ce priveşte Pilonul 2 de pensii, Năsui a precizat că a propus ca acel comision de 1%, „din care jumătate merge la Casa Naţională de Pensii şi jumătate la administratorii de pensii”, să fie redus la 0,6, astfel încât „0,4 să rămână în conturile contribuabililor, doar 0,1 să rămână la Casa de Pensii şi 0,5 să meargă la administratorii de fonduri”. „Practic, comisioane mai mici, contribuţii mai mari”, a mai spus Năsui.

Claudiu Năsui a arătat că va fi abrogată din OUG 114 prevederea referitoare la posibilitatea de a renunţa la Pilonul 2. „Metodele utilizate de către OUG 114 pentru a goni administratorii de pensii private – creşterea absurdă a cerinţelor de capital este un lucru la care iarăşi se revine şi am salutat, de asemenea, şi lucrul acesta”, a mai spus Năsui.

Deputatul Stelian Ion a precizat că USR a propus să se revină la prevederea de dinainte de modificările făcute de PSD, aceea ca sumele care rezultă din confiscarea bunurilor din infracţiuni să fie folosite pentru programe sociale, educative şi de prevenirea infracţionalităţii.

„Când a venit PSD a dat această ordonanţă şi aceste sume au fost la dispoziţia Guvernului şi nu au mai fost folosite cu acest scop. Noi am propus revenirea la varianta anterioară a legii care reglementează activitatea şi premierul a acceptat”, a adăugat Stelian Ion.

Premierul Ludovic Orban a avut o întâlnire, la Palatul Victoria, cu liderii grupurilor parlamentare care susţin Executivul, tema fiind proiectul referitor la OUG 114.