Drepturile cetățenilor UE din Regatul Unit, modificate

Drepturile cetățenilor UE care se aflau în Regatul Unit înainte de Brexit au fost modificate. Ministerul britanic de Interne a efectuat o schimbare, arată The Guardian.

În luna august, ministerul a emis un ordin care limita posibilitatea celor care au comis erori în depunerea cererilor pentru cardurile de rezidență permanentă după referendumul Brexit-ului să mai poată face cereri ulterioare pentru obținerea statutului de cetățean UE stabilit în Regatul Unit, cu excepția cazului în care aceștia aveau un „motiv rezonabil”.

În prezent, aceste „motive rezonabile” includ și argumentul că solicitantul nu era conștient de noile reguli de imigrație create special pentru cetățenii UE după Brexit.

Această modificare vine ca răspuns la numeroasele cazuri prezentate de The Guardian în care cetățenii UE s-au confruntat cu consecințe devastatoare din cauza noilor reglementări.

Cu toate acestea, activiștii susțin că decizia trebuie însoțită de o formulare mai explicită în ghidurile destinate angajaților care gestionează astfel de cazuri, pentru a evita situații în care cetățenii UE să fie nevoiți să lupte pentru recunoașterea drepturilor lor.

Potrivit acordului care reglementează retragerea Marii Britanii din UE, cetățenii UE care locuiesc în Regatul Unit și britanicii stabiliți în UE înainte de Brexit au dreptul de a rămâne în țara în care locuiesc pe toată durata vieții lor.

Program de stabilire a rezidenței

Guvernul britanic a lansat un program de stabilire a rezidenței în perspectiva Brexitului, având ca scop evaluarea situației celor aproximativ 6 milioane de cetățeni UE care locuiesc în Marea Britanie.

Înregistrarea în acest sistem a fost finalizată în iunie 2021, însă cererile tardive au fost acceptate dacă existau „motive rezonabile”. În august 2021, problemele au apărut în urma unui control al Ministerului de Interne, iar noile reguli au eliminat „lipsa de informare” ca motiv rezonabil pentru a face o cerere tardivă în cadrul programului dedicat cetățenilor UE cu rezidență în Regatul Unit.

Această decizie a creat dificultăți semnificative pentru cetățenii UE, inclusiv pentru un restaurator italian care plătea impozite în Regatul Unit de 21 de ani. Peste noapte, acesta și-a găsit contul bancar înghețat de banca Santander, forțându-l să-și închidă afacerea. Activiștii estimează că zeci de mii de cetățeni UE au aplicat pentru carduri de rezidență permanentă după 2016.

Sub presiunea exercitată de organizațiile neguvernamentale și cetățenii UE, a emis noi ghiduri.  Ministerul a menționat că cererile tardive ale celor cu carduri de rezidență permanentă pot fi luate în considerare.

Marea Britanie, Anglia, harta
SURSA FOTO: Dreamstime

Noile ghiduri nu sunt suficient de explicite

Grupul de campanie the3million a salutat schimbarea, considerând-o o victorie parțială. Cu toate acestea, organizația susține că noile ghiduri nu sunt suficient de explicite. Ministerul de Interne a dat un exemplu complicat al situației în care sunt permise astfel de cereri tardive.

Exemplul oferit de Ministerul de Interne:

”K este un cetățean SEE (Spațiul Economic European) care a lucrat în Regatul Unit între 2013 și 2021. În 2019, K a obținut un document atestând dreptul de ședere permanentă conform regulamentelor SEE, bazat pe legislația UE.

K a înțeles greșit că acest statut nu va fi afectat de ieșirea Regatului Unit din UE, așa că nu a depus o cerere în cadrul EU Settlement Scheme până la termenul limită de 30 iunie 2021

K a părăsit Regatul Unit timp de 2 ani pentru a avea grijă de mama sa grav bolnavă și s-a întors în octombrie 2023, începând să caute un loc de muncă. Un potențial angajator a cerut dovezi privind dreptul lui K de a lucra în Regatul Unit, iar documentul său de ședere permanentă a fost respins. Angajatorul i-a indicat lui K să solicite statutul în cadrul EU Settlement Scheme, ceea ce a făcut imediat. Acestea sunt considerate motive rezonabile pentru întârzierea cererii lui K.”.

Andreea Dumitrache, co-director executiv interimar al the3million, a declarat că sunt dezamăgiți de faptul că Ministerul de Interne nu recunoaște cardul de rezidență permanentă în SEE ca dovadă suficientă pentru a fi un motiv rezonabil de a depune o cerere tardivă.

Ea a subliniat că cetățenii UE nu ar trebui să se simtă obligați:

  • să „se roage
  • să stea în genunchi
  • să aibă remușcări” pentru a-și apăra drepturile

Aceasta a cerut guvernului să-și asume responsabilitatea pentru schimbările aduse și să îmbunătățească încrederea în Ministerul de Interne.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a afirmat că vor continua:

  • să accepte
  • să ia în considerare cererile tardive ale celor cu motive rezonabile pentru întârzierea depunerii acestora