Duminică seară, 2 ianuarie 2022, premierul civil sudanez Abdallah Hamdok şi-a anunţat oficial demisia la televiziunea de stat. Decizia sa finală a fost enunțată după mai bine de două luni de la o lovitură de stat urmată de o represiune soldată cu 56 de pierderi umane, conform AFP.

„Am încercat din răsputeri să împiedic ca ţara să alunece în dezastru”

Abdallah Hamdok a explicat că a ales să renunțe la funcția de premier civil din cauza eșecurilor de pe scena politică din Sudan. Acesta speră ca o altă persoană să fie capabilă să îndrume autoritățile spre bine pentru ca populația să poată ieși din contextul actual al fragmentării forţelor politice şi al conflictelor între civili și militari.

„Am încercat din răsputeri să împiedic ca ţara să alunece în dezastru, astăzi, când trece printr-un punct de cotitură periculos care îi ameninţă supravieţuirea (…) în contextul fragmentării forţelor politice şi al conflictelor între părţile (civilă şi militară) ale tranziţiei (…). În pofida a tot ceea ce s-a făcut pentru a ajunge la un consens (…) acest lucru nu s-a întâmplat.

Am decis să înapoiez responsabilitatea, să-mi anunţ demisia din funcţia de prim-ministru şi să dau şansa unui alt bărbat sau femeie din această ţară nobilă să… ajute să treacă prin ce a mai rămas din perioada de tranziţie către o ţară civilă democratică”, a spus Abdallah Hamdok, conform reuters.com.

Abdallah Hamdok, demisie după doar șase săptămâni

Abdallah Hamdok, economist şi fost oficial al ONU, a devenit prim-ministru în baza unui acord de împărţire a puterii între militari şi civili, după răsturnarea lui Omar al-Bashir. Anunţul public al retragerii sale oficiale survine la şase săptămâni după ce a fost repus în funcţia de premier civil ca parte a unui acord politic cu armata.

Decizia sa finală adânceşte şi mai mult incertitudinea ce caracterizează viaţa politică din Sudan, la aproape trei ani după revolta care a dus la răsturnarea vechiului lider Omar al-Bashir.

Abdallah Hamdok nu a reuşit să numească un Guvern în timp ce protestele împotriva preluării puterii statului de către armată au continuat. Acesta afirmă că este nevoie de o masă rotundă pentru a se ajunge la un nou acord pentru o tranziţie politică spre democraţie.