Lovitură de stat pentru Sudan! Prim-ministrul a fost arestat! Premierul se află, în acest moment, în arest în casa șeful armatei din Sudan. Prim-ministrul sudanez, Abdallah Hamdok, a fost arestat, luni, de armată, după ce autoritățile țării au fost dizolvate de către şeful armatei sudaneze. În prezent, prim-ministrul sudanez, Abdallah Hamdok, își execută arestul în casa generalului Abdel Fattah al-Burhan, şeful armatei din Sudan.

„Se află la mine acasă.”, a declarat, marţi, generalul Abdel Fattah al-Burhan.

Generalul Abdel Fattah al-Burhan a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Khartoum, că Abdallah Hamdok, fost economist ONU, este „bine sănătos” şi că „se va întoarce acasă atunci când se va termina criza”. Generalul a declarat că premierul arestat se află în totală siguranţă. Potrivit spuselor șefului de armată, Abdallah Hamdok a fost reţinut „pentru propria siguranţă”, potrivit Digi24.

„Da, am arestat miniştri şi politicieni, dar nu pe toţi”, a mai spus generalul în cadrul unei conferinţe de presă.

De ce a fost arestat Abdallah Hamdok

Generalul Abdel Fattah al-Burhan a explicat că lovitura de stat a fost realizată pentru binele întregii comunități sudaneze. Armata a înlăturat guvernul lui Abdallah Hamdok din dorința de a evita războiul civil. Totodată i-a acuzat pe politicienii din Sudan de incitare împotriva forţelor armate. Această lovitură de stat a încheiat tranziția Sudanului către democrație, după doi ani de la protestele care au dus la prăbușirea regimului dictatorului Omar Al-Bashir.

În urma loviturii de stat militare, pornită pentru a opri un posibil război civil, șapte oameni și-au pierdut viața. În prezent, capitala Sudanului este închisă din cauza tensiunilor sociale. Drumurile au fost blocate, magazinele închise și liniile telefonice întrerupte.

Se dorește eliberarea lui Abdallah Hamdok

Comunitatea internațională a cerut eliberarea premierului sudanez , Abdallah Hamdok, imediat cum a aflat de arestarea acestuia. Biroul premierului Abdallah Hamdok se alătură comunității internaționle deoarece el rămâne „autoritatea executivă recunoscută de poporul sudanez şi de lume”. Motiv pentru care biroul a cerut eliberarea acestuia și a celorlalți deţinuţi.

Ministerul Informaţiei a anunțat pe Facebook că deja trei ambasadori sudanezi din Europa au condamnat lovitura de stat şi s-au proclamat drept ambasade ale „poporului sudanez”.

„Ne aliniem astăzi cu opoziţia eroică urmată de lumea întreagă şi proclamăm ambasadele Sudanului în Franţa, Belgia şi Elveţia drept ambasade ale poporului sudanez şi ale revoluţiei sale”, au scris Omar Bashir Maniss, Abderrahim Ahmed Khalil şi Ali Ibn Abi Taleb Abderrahman al-Gendi.