Marți au avut loc audierile mult așteptate, însă situația a degenerat. Au existat mai multe contraziceri în timpul audierii ministrului desemnat al Finanţelor, Dragoş Pîslaru, legate de procedură, iar la un moment dat Pîslaru a fost pus în încurcătură de o întrebare a unui deputat PSD.

Mai exact, deputatul PSD Marius Horia Ţuţuianu l-a întrebat pe Dragoş Pîslaru câte agenţii sunt în subordinea Ministerului de Finanţe şi să le denumească, iar ministrul s-a blocat pentru o perioadă de timp.

Au intervenit apoi și alți parlamentari. Spre exemplu, Ţuţuianu i-a transmis preşedintelui Comisiei, deputatului PNL Bogdan Huţucă, faptul că ar fi vrut ca ministrul desemnat să răspundă la fiecare întrebare când îi este adresată, procedura fiind ca reprezentanţii unui partid să pună trei întrebări şi apoi să primească răspuns la aceastea.

„Domnule preşedinte, aş fi vrut ca domnul Pîslaru să răspundă la fiecare întrebare când a fost pusă, fără a-i da consilierii date de care are nevoie, după cum văd că face acum”, a declarat deputatul PSD.

De cealalată parte, Bogdan Huţucă a replica că o serie de aspecte au fost stabilite de ceva timp. „Am stabilit împreună că răspunsurile se dau după ce grupul pune toate întrebările”, a spus acesta.

Ce întrebare a primit Dragoș Pîslaru

După șirul de discuții aprinse, Dragoș Pîslaru s-a hotărât să răspundă la întrebarea pe care a primit-o, însă răspunsul spău a fost cât se poate de greșit.

„Sunt patru agenţii care sunt în subordinea Ministerului Finanţelor Publice…trei agenţii care sunt în subordinea…discutăm aici de ANAF, ANAP şi de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate şi discutăm apoi de o serie de unităţi care sunt în subordine, dar care au şi venituri proprii, Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Ordin Statutar…..”, a spus Pîslaru.

Deputatul Ţuţuianu a intervenit, încercând să îl ajute. Acesta i-a dat numele a două din cele patru agenții, așteptând un răspuns. „Sunt patru agenţii, dacă nu le ştiţi vi le spun eu. Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Măcar două numiţi-le dumneavoastră”, a spus el.

Întreaga discuție a fost închisă de Bogdan Huţucă, care a precizat că răspunsul primit speră că va fi relevant pentru funcția de ministru de Finanțe. „Aţi primit un răspuns. Să sperăm că este şi relevant pentru activitatea unui ministru al Finanţelor”, a declarat deputatul PSD.

De menționat este faptul că, potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului Finanţelor, instituţiile subordonate sunt: ANAF, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate.

În ceea ce privește situația lui Dragoș Pîslaru, acesta a primit aviz negativ, având 16 voturi „împotrivă”, 11 „pentru”. Totodată, s-au înregistrat 13 abţineri.