A fost scandal în Senatul României. Guvernanții au stat față în față cu cei de la Comisia Europeană pe proiectul reformei pensiilor. „A fost apreciat faptul că am făcut un prim pas pentru ceea ce înseamnă sustenabilitatea acestui tip de cheltuială cu pensiile speciale. A rămas în discuție problema care privește elementele de reformă profundă, cele care se referă la rata de înlocuire a veniturilor și modalitatea de stabilire a bazei de calcul.

Le-am spus, de asemenea și le-am prezentat reprezentanților comisiei faptul că modelul românesc de pensii speciale nu este unul distorsionat față de ceea ce există la nivelul Uniunii Europene, că avem acest risc de depopulare real și care este ca urmare a cererilor de pensionare depuse în ultima perioadă și în final am stabilit că vom avea o întâlnire separată în perioada următoare pentru a conveni, de comun acord, pașii pe care îi avem de urmat pentru ceea ce înseamnă cheia reformei în sistemul de pensii speciale”, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Comisia Europeană cere 45%

Guvernul român propune ca pensiile militare să se calculeze pe baza a 65% din ultimele 12 luni, în timp ce propunerea Comisiei Europene este de 45% din veniturile din întreaga carieră. „Dacă a rămas să avem o întâlnire separată pe această problemă și încă este o problemă în discuție, nu avem încă o variantă finală.

Am precizat acest lucru că aceste discuții cu privire la modalitatea de stabilire a bazei de calcul și cea privitoare la fundamentarea ratei de înlocuire a veniturilor, respectiv procentul care se aplică pentru stabilirea pensiei speciale este încă un subiect deschis cu Comisia Europeană și au apreciat faptul că am făcut pași în ceea ce privește amendamentele depuse la proiectul de lege privind pensiile speciale și ușor, ușor se va contura o anumită soluție pentru o reforma atât de complexă cum este cea a pensiilor speciale”, a spus ministrul.

Pensie medie de magistrat: 22 mii lei!!!

În acest moment, o pensie medie a unui magistrat este de 22.000 de lei. ”Aici este problema noastră de fond pe care este foarte greu să o explicăm și să o justificăm la Comisie, discrepanța între sistemul de pensii general și sistemul de pensii special.

Aici este cheia discuțiilor cu Comisia și am spus care sunt componentele de reformă importante care au rămas încă în discuție cu privire la baza de calcul și rata de înlocuire a veniturilor, pentru că esența reformei înseamnă să avem rate de înlocuire justificate și compatibile cu sistemul de pensii general și o bază de calcul pentru stabilirea pensiei care este reportată la principiul contributivității” a mai spus Boloș.