Anunț pentru cei care au RCA! Valentin Ionescu, director general în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, a vorbit marți seară, pe 3 octombrie, despre noile reglementări RCA.

Acesta a spus, de asemenea, cum românii își pot prelungi polițele fără a plăti în plus.

Cum se poate prelungi polița RCA?

Potrivit oficialului ASF, „există multe situații în care anumite categorii de șoferi doresc suspendarea contractului RCA. Pentru a oferi această posibilitate am venit cu un proiect care aduce ajustări pe legea 132, legea RCA care se referă și la această schimbare pe care o introducem, dar mai sunt și alte schimbări importante care vin odată și cu noua directivă europeană din ianuarie 2024.”

Mai exact, spune el, „șoferul ar putea suspenda asigurarea dacă rămâne fără permis sau dacă are mașina avariată. Pentru asta trebuie să facă o cerere la asigurator cu dovada, mașina să fie ținută în afara părții carosabile. Perioada asigurării se prelungește prin act adițional.”

„Solicităm de la Poliție suspendarea dreptului de circulare a mașinii. Cu hârtia de la Poliție mergem la asigurator, altfel riscăm abuzuri. După acea perioadă mașina poate circula. Tot din cauza noastră sunt polițele RCA scumpe pentru că nu avem o conduită preventivă la volan”, a explicat Valentin Ionescu la Antena 3 CNN.

valentin ionescu, asf
Valentin Ionescu, ASF

Polițele RCA vor putea fi suspendate

O nouă lege privind asigurările auto de răspundere civilă auto (RCA) aduce schimbări semnificative pentru șoferi privind polițele RCA. Aceste modificări includ posibilitatea suspendării poliței RCA, dar și verificarea electronică a stării poliței, chiar și atunci când mașina este parcată.

Una dintre schimbările majore este legată de suspendarea poliței RCA. Această modificare vine în ajutorul șoferilor care au permisul de conducere suspendat. Astfel, potrivit noilor reglementări, șoferii care rămân fără permis de conducere pot suspenda polița RCA pe toată perioada în care nu dețin permisul, potrivit Digi24.

De asemenea, polița RCA poate fi suspendată și în cazul în care mașina suferă avarii. Se poate face acest lucru prin intermediul unei cereri la asigurător și prezentarea dovezii avariei. În acest context, mașina trebuie ținută în afara părții carosabile, iar perioada asigurării se prelungește prin act adițional la polița RCA.

Altă modificare importantă este reprezentată de introducerea verificării electronice a poliței RCA. Asta înseamnă că polița RCA poate fi verificată electronic. Nu va mai fi necesară oprirea șoferului de către poliție în trafic. Verificarea poate avea loc chiar și atunci când mașina este parcată.