Nu numai SUA, ci întreaga lume așteaptă de marţi seară rezultatul cursei pentru Casa Albă. Niciuna din marile instituţii media din Statele Unite nu a anunţat până acum câştigătorul, conform agerpres.ro

Zile tensionate în SUA

După o zi de suspans în fieful său din Wilmington, în Delaware, de unde era aşteptat un discurs de celebrare a victoriei, Joe Biden nu a rostit în cele din urmă decât o alocuţiune scurtă, în absenţa rezultatelor.

„Dragii mei americani, nu avem încă declararea finală a unei victorii, dar cifrele oferă un tablou clar şi convingător: vom câştiga aceste alegeri”, a afirmat Biden, având-o alături pe senatoarea Kamala Harris, propunerea democraţilor pentru postul de vicepreşedinte.

Biden a subliniat avansul pe care l-a luat în ultimele 24 de ore, amintind că a trecut în faţa lui Donald Trump în statele-cheie Pennsylvania şi Georgia, unde numărarea voturilor continuă.

„Suntem pe calea cea bună de a obţine 300 de mari electori”, a spus Biden.

Adoptând un ton prezidenţial, el i-a îndemnat pe americani să aibă răbdare, după o campanie foarte agresivă.

„Este timpul să ne unim. Trebuie să depăşim furia”, a insistat democratul.

Joe Biden conduce cu o diferenţă de aproape 29.000 de voturi în Pennsylvania, stat care, cu cei 20 de mari electori ai săi, i-ar aduce victoria finală.

Donald Trump avertizează

Trebuie menționat că Donald Trump nu a luat cuvântul în public în cursul zilei. Pe Twitter a scris însă că Biden nu ar trebui să revendice victoria în mod „ilegitim”. „Şi eu aş putea s-o revendic. Procedurile judiciare nu fac decât să înceapă!”, a scris el.

Republicanii îşi propun să strângă cel puţin 60 milioane de dolari pentru acţiunile în instanţele judiciare. Un consilier al lui Trump a descris strategia campaniei judiciare ca haotică şi dezorganizată. Un alt oficial republican, citat de Reuters cu condiţia anonimatului, a spus că are îndoieli că acţiunile în instanţe îi vor aduce victoria lui Trump. „Cursa s-a încheiat şi singura persoană care nu vede acest lucru este Donald Trump”, a afirmat el.