Schema de ajutor HoReCa 2 va fi luată în calcul la rectificarea bugetară din august. Un consilier de stat a confirmat

Declarația a fost făcută de George Agafiţei, consilier de stat în Guvern, la o dezbatere organizată de Alianţa pentru Turism.

„Ştiu că un subiect destul de fierbinte pentru dumneavoastră este HoReCa. Ce pot să vă spun este că se ia în discuţie pentru rectificarea bugetară din luna august pentru a se vedea liniile de finanţare posibile, urmând ca la următoarea rectificare bugetară poate să venim chiar cu propunere concretă pe nişte sume”, a explicat George Agafiţei.

Consilierul speră ca parteneriatul să contribuie la dezvoltarea destinațiilor turistice pe termen lung

De asemenea, acesta a spus și că a fost reglementat cadrul legislativ pentru OMD-uri prin OUG 86/2022. În acest context, şi-a exprimat speranţa ca această formă a parteneriatului public-privat să fie una care aduce beneficii României şi care contribuie la dezvoltarea destinaţiilor turistice pe termen lung.

„Obiectivul tuturor acestor construcţii va fi atragerea atât a turiştilor români, cât şi a celor străini. Evident, responsabilitatea pentru atragerea acestor turişti revine şi Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului şi autorităţilor locale şi partenerilor privaţi.

La nivelul de aplicare a principiilor OMD-urilor, Consiliul de Brand Turistic Naţional constituit anul acesta poate reprezenta modelul de bune practici ce a arătat că dialogul constant al tuturor factorilor de decizie reprezintă singura soluţie pentru o strategie şi un plan de acţiuni sustenabil.

În calitate de reprezentant al prim-ministrului Nicolae Ciucă vă asigur de susţinerea întregului act guvernamental în dezvoltare a turismului românesc şi pe această cale putem vedea deja îmbunătăţiri privind simplificarea procedurii legale de angajare a străinilor în ţara noastră, dar şi un real dialog permanent privind măsurile de sprijin pentru antreprenorii români în turism”, a completat consilierul de stat.

Schimbări majore la impozitarea în domeniul HoReCa și a microîntreprinderilor

În altă ordine de idei, amintim că regulile de impozitare aplicabile microîntreprinderilor și societăților din domeniul ospitalității (HoReCa) se schimbă din nou din 2023, astfel că dispare impozitul specific pe suprafața de servire, iar societățile vizate trebuie să analizeze în amănunt ce regim fiscal este mai favorabil: impozit pe profit sau impozit pe cifra de afaceri.

Totodată, de anul viitor, regimul de impozitare pentru microîntreprinderi devine opțional și scade pragul de încadrare de la un milion de euro la 500.000 euro. Deși cota de impozitare devine unică (i.e. 1%), se restricționează accesul la acest regim de impozitare pentru societățile care realizează venituri din consultanță și/sau management în proporție mai mare de 20% din veniturile totale și se limitează la cel mult trei numărul de societăți care aplică acest regim și la care un acționar poate deține peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, transmit Camelia Malahov și Răzvan Urzică din cadrul Deloitte România.