Economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a fost întrebat cum ar putea România să adere la Zona Euro în contextul în care există dobânzi real negative. Acesta a avertizat că ar fi un deazstru pentru o țară ca a noastră să intre într-o zonă cu dobânzi real negative.

Valentin Lazea a estimat că probabil dacă se va întâmpla acest lucru datoria publică a României va crește la 60%.

„Pot să răspund la întrebarea dumneavoastră într-un mod normativ şi într-un mod pozitiv. Probabil ca răspunsul normativ este că ar fi un dezastru pentru o ţară cu Balassa-Samuelson şi cu astfel de probleme să intre într-o zonă cu rate ale dobânzii negative, acesta este răspunsul normativ. Cel pozitiv, adică ceea ce este previzibil să se întâmple, este probabil că vom împrumuta obiceiurile proaste ale altor membri ai zonei euro şi vom creşte datoria publică la 60% sau mai mult de 60%, astfel încât vom beneficia apoi de rate mai mici ale dobânzii”, a spus Valentin Lazea, conform stiridiaspora.ro.

Conform lui Valentin Lazea, „dobânzile negative îi penalizează pe cei care economisesc şi încurajează investiţiile proaste, care altfel nu s-ar fi calificat pentru un credit dacă dobânzile ar fi mai mari”.