Banca Spaniei vine cu detalii de ultimă oră despre modul în care situația economică a Europei ar putea evolua în funcție de deciziile luate referitoare la Rusia.

Într-un raport publicat în cursul zilei de marți, 31 mai, Banca Spaniei subliniază că în cazul unei opriri complete a importurilor de energie din Rusia, produsul intern brut (PIB) pentru întreaga Europă va avea de suferit.

Mai exact, sursa citată arată că un astfel de embargo ar putea provoca o contracție pe termen scurt de 2,5% până la 4,2% a PIB pentru întreaga Uniune Europeană, scrie boursorama.com.

Pe de altă parte, sursa citată precizează că este de așteptat ca impactul estimat în primul an al unei posibile suspendări a livrărilor rusești să scadă ulterior, reflectând capacitatea tot mai mare a blocului de a se adapta pentru a înlocui importurile de la Moscova.

Efectele unui embargo asupra economiei UE. Germania, Italia și Franța, cele mai afectate

În ceea ce privește țările cele mai afectate de o astfel de măsură, Banca Spaniei susține că în cazul unui embargo total asupra energiei rusești, impactul economic ar fi semnificativ mai mare în cele mai mari trei economii din zona euro, adică Germania, Italia și Franța.

Totodată, această măsură va avea un impact și asupra țărilor din Europa de Est, din cauza dependenței lor mai mari de aprovizionarea cu energie din Rusia, se mai arată în raportul publicat astăzi.

Mai exact, sursa citată arată că, potrivit estimărilor, în cazul unei astfel de decizii, este de așteptat ca PIB-ul să scadă între 1,9% și 3,4% în Germania, între 2,3% și 3,9% în Italia, între 1,2% și 2% în Franța și între 0,8% și 1,4% în Spania.

Această idee a fost susținută și de Javier Quintana, economist la Banca Spaniei. Sursa citată precizează și că se așteaptă ca UE să înregistreze o creștere a ratei inflației cu 1,6 până la 2,7 puncte procentuale.

Inflația din zona euro înregistrează o valoare record

Trebuie subliniat faptul că datele pentru luna mai publicate de Eurostat arată că inflația în zona euro a atins un nou record de 8,1% în luna mai.

Banca Spaniei mai precizează și că cel mai probabil, suspendarea importurilor de petrol rusesc va avea un impact mai mic decât întreruperea livrărilor de gaze naturale și cărbune din această țară, se arată în raport.

Menționăm faptul că estimările Băncii Spaniei vin în condițiile în care, după lungi negocieri, liderii UE au decis să reducă importurile de petrol din Rusia cu 90% până la sfârșitul anului.

Totodată, la începutul lunii aprilie, UE a adoptat un nou pachet de sancțiuni care prevedea printre alte și un embargo asupra importurilor de cărbune rusesc începând cu a doua săptămână din august, însă livrările de gaz rusesc, de care UE este puternic dependentă, nu sunt încă afectate de sancțiunile UE.