Criza politică din România a fost abordată de peste 300 de publicaţii de peste hotare, de la ziare din China la bloguri la Aljazeera şi New York Times.

Destrămarea coaliţiei guvernamentale a făcut ca atenţia presei externe să se oprească asupra României. Un bun prilej ca ziariştii străini să relateze şi despre restul problemelor cu care ne confruntăm. Scăderea PIB, creşterea deficitului bugetar în condiţiile existenţei unui aparat de stat supradimensionat, protestele bugetarilor, scăderea investiţiilor externe şi instabilitatea politică ne pun într-o lumină foarte proastă. Primele reacţii au apărut deja: Fitch, Moody’s şi Standard&Poor’s avertizează că ar putea să scadă ratingul României.

Moody’s crede că UE şi FMI au fost „extrem de tolerante” cu România

„Riscul principal pentru ratingul acordat de noi este că FMI şi Comisia Europeană ar putea deveni frustrate de lipsa de progres a reformelor structurale şi fiscale şi ar putea să-şi micşoreze sprijinul pentru România,” a declarat Kennteh Orchard, un analist Moody’s.

„Oricum, organizaţiile internaţionale au fost extrem de tolerante cu ritmul scăzut  al refomelor … S-ar putea să aştepte pînă la alegeri, piate până la începutul lui 2010, înainte să ceară ca reformele să fie implementate rapid,” a adăugat Orchard, citat de Forbes.com.

Standard&Poor’s ar putea retrograda ratingul României, dacă situaţia politică va conduce la neîndeplinirea programului de consolidare fiscală şi economică la care s-a angajat în acordul cu FMI, şi, astfel, la o înrăutăţire a finanţelor publice, a declarat pentru Mediafax analistul S&P Marko Mrsnik.

0-38726-neetime.jpg

New York Times subliniază faptul că, spre deosebire de alte ţări ale căror guverne s-au prăbuşit datorită crizei economice, noi ne facem răul cu mâna noastră:

„Spre deosebire de Islanda, Letonia şi Ungaria, ale căror guverne au căzut datorită tribulaţiilor economice, analiştii spun că criza din România a fost cauzată de luptele politice interne care au izbucnit când cei nouă miniştri ai Partidului Social Democratic şi-au dat demisia într-un gest de solidaritate faţă de Dan Nica, ministrul de interne, care a fost demis luni de primul ministru Emil Boc.”

Aljazeera atrage atenţia asupra situaţiei politice precare a guvernului României în contextul alegerilor0-38727-alj.jpg prezidenţiale.

„Destrămarea coaliţiei vine la mai puţin de două luni înainte de alegerile prezidenţiale şi, conform legilor României, nici un vot legislativ poate fi ţinut înainte de acestea. Liberal-democraţii pot astfel să conducă singuri pentru cîteva săptămâni, dar supravieţuirea lor va depinde de sprijinul opoziţiei.

Economiştii spun că prăbuşirea guvernului poate ridica semne de întrebare privind abilitatea României de a-şi atinge ţintele fiscale impuse de Fondul Monetar Internaţional. Pachetul de ajutorare FMI de 29 de miliarde de dolari acordat României anul acesta este condiţionat de respectarea ţintelor impuse de fond.”

0-38731-forbes.jpgForbes.com pune degetul pe rană şi spune de ce tocmai acum are loc aceast conflict politic:

„Preşedintele ar trebui să fie independent, cu puteri limitate – în afară de nominalizarea primului ministru, dar personalităţi puternice precum Băsescu şi predecesorul său, Ion Iliescu, au avut multă influenţă.

Observatorii spun că la baza instabilităţii politice se află competiţia partidelor pentru acces la fondurile de buget, precum şi manevrele politice menite să câştige voturile celor săraci, care reprezintă o mare parte din electorat.” Forbes.com.