Miercuri dimineața, 19 ianuarie, în Dolj au avut loc 36 de percheziții ale persoanelor bănuite de înșelăciune și fals informatic, conform IGPR (Inspectoratul General al Poliţiei Române).

„Din cercetări a reieșit că, în perioada septembrie-octombrie 2021, aproximativ 100 de persoane, din mai multe localități din județul Dolj, prin intermediari, ar fi fost înregistrate, în mod nereal, în Registrul Național de Vaccinări, fără ca acestea să fi fost vaccinate”, a transmis Polița Română.

În prezent, sunt vizate 17 persoane: un medic și 16 intermediari, conform g4media. Trebuie reamintit că în 2021, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a informat public că atât persoanele care emit certificate verzi false, cât și cetățenii care le folosesc riscă să facă pușcărie.

Sancțiuni usturătoare pentru oamenii cu certificate verzi false

Falsificarea certificatelor verzi va fi pedepsită cu închisoarea! Noua decizie legislativă vizează atât falsificatorii actelor, cât și persoanele care solicită astfel de documente false. Persoanale care emit și care solicită certificate de vaccinare fictive pot face pușcărie.

„Mă bucur foarte mult că există astfel de acțiuni din partea poliției și a procuraturii și sunt convins că nu doar cei care au eliberat certificatul, dar și cei care l-au obținut vor fi responsabilizați pe această temă. Înseamnă că persoana care a obținut un astfel de certificat, nevaccinată, merge în cunoștință de cauză și pune în pericol alte persoane din jurul ei. Plus că poate ajunge în ATI – să zicem că își asumă acest risc – dar problema este în ce risc pune celelalte persoane din jurul ei. Așteptăm să vedem concluziile anchetei și care vor fi rezultatele.

Îi va fi mult mai importantă libertatea decât să se trezească în instanță și după care chiar la închisoare. Este o infracțiune foarte serioasă și cine vrea să o comită, fie achiziționează astfel de certificate, fie le emite, amândoi în măsura egală sunt responsabili”, a explicat Raed Arafat.