Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că starea de alertă din România a fost prelungită ilegal și că facilitarea accesului la diverse evenimente publice în baza certificatului verde era, de asemenea, ilegală. Decizia e definitivă și a venit în urma contestării unei decizii similare emise în primă instanță. Această decizie a fost contestată de Guvern și de mai multe instituții non-guvernamentale.

Procesul a fost demarat împotriva Guvernului, CNSU și MAI

Procesul demarat împotriva Guvernului României, a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) și a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost intentat de avocații Elena Corina Ciuchi și Dan Laurențiu Puiu. În acest sens, recursul DSU și MAI a fost respins.

„Respinge recursul declarat de recurentul-pârât Guvernul României împotriva sentinţei nr. 1796 din 3 decembrie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca tardiv formulat. Respinge, ca neavenit, recursul declarat de Ministerul Afacerilor Interne prin Direcţia Generală Juridică împotriva aceleiaşi sentinţe. Respinge recursul declarate de recurentul-pârât Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă reprezentat de DSU împotriva sentinţei nr. 1796 din 3 decembrie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 noiembrie 2022, au decis judecătorii ÎCCJ.”, se arată în documentul instituției.

ÎCCJ: Excepția lipsei de interes va fi respinsă ca neîntemeiată

În legătură cu excepția lipsei de interes a reclamanților, ÎCCJ a reținut următoarele:

  • „De altfel, ținând seama de spectrul foarte larg de drepturi și libertăți afectate prin HG nr. 1183/2021, este aproape IMPOSIBIL a se susține că persoanele nevaccinate, netrecute prin boală și netestate nu ar fi vătămate, actul contestat vizând practic viața de zi cu zi a cetățenilor, în cele mai obișnuite manifestări ale ei;
  • Față de cele de mai sus, excepția lipsei de interes va fi respinsă ca neîntemeiată.”, a relatat Curtea.

In ceea ce privește anularea HG 1242, judecătorul Curții de Apel București a declarat că restricțiile nu doar că sunt excesive și discriminatorii împotriva cetățenilor români nevaccinați, ci aduc atingere înseși existenței unor drepturi și libertăți fundamntale. (exemplu : libertatea de mișcare sau dreptul la sănătate).