Guvernul României va aproba un proiect de lege privind abilitarea sa de a emite ordonanţe

Potrivit notei de fundamentare, prin acest proiect de lege sunt stabilite domeniile în care Guvernul de la București va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare din ianuarie 2023, respectiv:

  • finanţe şi economie;
  • dezvoltare, lucrări publice şi administraţie;
  • afaceri interne;
  • sănătate;
  • sport;
  • cultură;
  • mediu;
  • investiţii şi proiecte europene;
  • prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Guvernul de la București va adopta şi un proiect de lege pentru modificarea OG nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară şi a OG nr. 75/2000 privind organizarea activităţii de expertiză criminalistică.

Guvernul de la București va modifica Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii

În şedinţa de astăzi, 9 noiembrie 2022, va fi aprobat şi un proiect de Ordonanţă de Urgenţă (OUG) privind ajustarea preţurilor acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii de transport feroviar de cărbune pentru complexurile energetice. Tot printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul de la București va modifica Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi Legea nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

„Astfel, pentru asigurarea accesului, fără nici o discriminare, la servicii conexe actului medical, a persoanelor cu tulburări din spectrul autist atât a persoanelor cu tulburări de sănătate mintală asociate cât şi a celor fără tulburări de sănătate mintală asociate este necesară înlocuirea din cuprinsul celor două acte normative a sintagmei ‘tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate’ cu sintagma ‘tulburări din spectrul autist’. Totodată, prin proiectul de act normativ se defineşte termenul de servicii conexe, care pot fi acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative persoanelor cu tulburări din spectrul autist”, scrie în nota de fundamentare a proiectului respectiv.

Guvernul României ia în calcul să renunţe la creşterea taxelor locale, respectiv a impozitului pe locuinţe

Vă amintim că membrii coaliției de guvernare iau în calcul să renunţe la creşterea taxelor locale, respectiv a impozitului pe locuinţe cu 50%, prin creşterea bazei de impozitare cu 50%, după ce prevederea a trecut de plenul Senatului de la București şi a rămas blocată în Camera Deputaţilor. O şedinţă a coaliţiei este aşteptată săptămâna aceasta pentru a tranşa deciziile privind piaţa energiei.

Până acum, liderii coaliţiei de guvernare nu au reuşit să ajungă la un acord comun cu reprezentanţii autorităţilor locale, astfel că acum iau în calcul o respingere a Ordonanţei de Urgență (OUG) în Camera Deputaţilor şi renunţarea pentru moment la această măsură, au explicat surse parlamentare pentru News.ro.

Liderul Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a spus că prin majorarea taxelor pe proprietate „trebuie să înţelegem că s-a dus comunismul, a plecat din România” şi că „nu mai putem impozita oamenii la fel, pe clădiri aflate în alte locaţii, în alte judeţe”.

Potrivit spuselor sale, prin descentralizare, autorităţile locale vor decide dacă vor majora aceste taxe, precizând că Ministerul de Finanţe va veni cu norme de aplicare.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a explicat că amendamentul legat de creşterea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale a fost o decizie luată în cadrul coaliției de guvernare.