Scandal uriaș în Guvern! Alexandru Nazare ar fi fost demis pentru că a stat în calea afacerilor lui Florin Cîțu.

Este vorba despre proiectul E-facturare, pe care Guvernul ar fi trebuit să îl implementeze deja, pentru emiterea facturilor electronice.

Scandal uriaș în Guvern! Nazare rupe tăcerea

Proiectul e-facturare, prezentat drept o soluţie de a scăpa de birocraţie şi cozi, scoate la iveală luptele tenebroase pentru interese şi bani între PNL şi USR.

Baieţii destepti de la firmele “prietene” mai nou nu mai aranjează licitaţii, ci se oferă să facă gratis “un favor” statului din care ulterior pe piaţa liberă, având monopol, urmând să câştige milioane de euro cu informaţiile şi datele pe care le obţin “pro bono” de la stat.

Proiectul E-facturare s-a dovedit o piatră atât de tare încât a stârnit conflicte puternice în Guvern după ce toată lumea implicată şi-a dat seama cam ce se urmăreşte de fapt.

Chiar dacă este cerut de urgenţă de premierul Florin Cîţu, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, cel care coordonează proiectul, şi Ministerul Finanţelor nu s-au înţeles de mai multe luni asupra responsabilităţilor.

Fostului ministru de Finanţe, Alexandru Nazare, i s-a părut mai mult decât suspect interesul Ministerului Digitalizării, condus de USR-istul Ciprian Teleman, de a dezvolta proiectul E-facturare cu o serie de firme private.

Informaţii comerciale extrem de valoroase

Mai exact, după ce premierul Cîtu s-a instalat la Palatul Victoria şi programul e-facturare a redevenit o prioritate a acestui Guvern, brusc un grup de patru firme, cunoscute ca având legături strânse cu membrii USR, s-au gândit să facă statului o ofertă de nerefuzat şi au trimis o întâmpinare către Ministerul de Finanţe prin care se oferea să dezvolte sistemul naţional de facturare digitală.

Astfel, au trimis o scrisoare către Ministerul Finanţelor şi Ministerul Digitalizării şi s-au oferit să facă ei de la zero toată platforma tehnică pentru programul de E-facturare.

Ba mai mult, reprezentanţii lor chiar au avut şi o întâlnire cu Alexandru Nazare. Ca şi cum n-ar fi fost nimic suspect până acum, firmele Citizen next, smartbill, Facturează.ro şi Facturis ar fi urmat să aibă acces exclusiv la toate tranzacţiile financiare dintre stat şi firme şi toate relaţile comerciale dintre toate firmele din România.

Practic, aceste informaţii comerciale extrem de valoroase ar fi fost în mâna unora care le-ar fi putut valorifica pe piaţa liberă pentru profituri de milioane de euro.

Cîțu încurajează varianta ”pro-bono”

Premierul Cîţu pare să încurajeze această variantă “pro bono” din motive de urgenţă pentru că lucrurile s-ar mişca mult mai repede, însă, în realitate, motivele sunt uşor de intuit.

Ministrul Ciprian Teleman a făcut tot posibilul să nege această variantă “pro bono”, însă a fost contrazis în aceeaşi zi de şeful ADR, Octavian Oprea, care a declarat că aceasta variantă a fost discutată şi luată în calcul, scrie romaniatv.net.

Remaniat recent de la conducerea Finanţelor, Alexandru Nazare a dezvăluit dedesubturile proiectului, după ce un grup de firme apropiate Puterii a venit cu iniţiativa de a realiza gratuit proiectul e-facturare.

Dubiile lui Nazare

„Nu eram convins că era pro bono”, a declarat fostul ministru de Finanţe care a prezentat ceea ce i-a ridicat suspiciuni.

„Nu eram convins că datele de facturare gestionate de firme nu sunt valorificate într-o etapă ulterioară, că, practic, istoricul facturărilor nu este valorificat pe piaţă ca nişte baze de date”, a spus Nazare, potrivit sursei citate.

Surse guvernamentale au dezvăluit că premierul Florin Cîţu ar avea un interes special în ceea ce priveşte proiectul e-facturare, urmând să acorde contracte uriaşe unor companii „prietene”, prin încredinţare directă, nu prin licitaţie publică.

Firmele favorite să realizeze proiectul e-facturare, potrivit unor surse din Guvern, sunt Citizen next, smartbill, Facturează.ro şi Facturis.

De altfel, şeful Executivului a cerut să fie găsite soluţii rapide pentru ca proiectul să fie gata până la sfârşitul anului, dând de înţeles că a stagnat în timpul mandatului lui Alexandru Nazare, la Ministerul Finanţelor.

Lupte birocratice între instituțiile statului

Alexandru Nazare a vorbit despre luptele birocratice din spatele proiectului dezvoltării platformei naţionale de facturi electronice.

„Nu s-au hotărât asupra responsabilităţilor, nici asupra modului de desfăşurare a proiectului”, a afirmat fostul şef al Finanţelor, conform sursei citate.

Vorbim, însă, despre un proiect restant pe care România era obligată să-l pună în aplicare până în 2019. Asta prevede directiva europeană 55 din 2014 privind implementarea sistemelor de facturare electronică.

Deşi au trecut aproape doi ani de la termenul limită, guvernanţii încă nu au pus în funcţiune proiectul e-facturare, chiar dacă riscă sancţiuni din partea Comisiei Europene.

De altfel, Nazare a susţinut că a cerut încă din luna martie ca Ministerul Finanţelor să preia în totalitate atribuţiile de la Ministerul Cercetării, condus de Ciprian Teleman (USRPLUS), precum şi de la Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), însă nu a primit un răspuns pentru a debloca situaţia.

„Am şi trimis la ADR şi la Ministerul Cercetării adrese prin care descriam situaţia la zi. Le spuneam că responsabilităţile sunt la ADR. Le spuneam că am avut observaţii prin care voiam să preluăm total la Ministerul Finanţelor proiectul, dar ADR-ul s-a opus şi le ceream o poziţie.

Atribuțiile sunt partajate

Se întâmpla în aprilie. Am avut întâlniri tehnice inclusiv în primele luni, în ianuarie-februarie, când încercam să-mi dau seama care e stadiul proiectului la zi.

Aşa am şi descoperit că atribuţiile sunt partajate. După ce am adresat această scrisoare Ministerului Cercetării, iar Ministerul Cercetării a răspuns că vrea să preia în totalitate proiectul şi să-l dezvolte.

După aceea, am început să lucrăm la un memorandum în care elaboram variantele de lucru cu Ministerul Finanţelor, ca beneficiar final, şi cu Ministerul Cercetării ca dezvoltator”, a afirmat Nazare, conform sursei citate.

„Sunt două variante – varianta în care se pregăteşte un caiet de sarcini. Caietul de sarcini este licitat şi caietul de sarcini în pregătire are la bază o evaluare financiară.

Ori este varianta pe care vrea să o dezvolte Ministerul Cercetării şi Dezvoltării în care practic e o dezvoltare pro-bono cu un grup de firme private”, a mai explicat Alexandru Nazare.