Scandal total în Europa. Vaccinurile tocmai au creat tensiuni la cel mai înalt nivel

Scandalul momentului în Europa. Dozele da vaccin au stârnit un adevărat haos. Mai exact, potrivit AFP, miercuri premierul britanic Boris Johnson a tras un semnal de alarmă. Acesta a avertizat asupra consecinţelor în privinţa investiţiilor pe care le pot avea ”blocade arbitrare” pentru vaccinurile anti-COVID-19. Reacția premierului britanic vine la scurt timp după decizia Uniunii Europene de spori măsurile de control ale exporturilor de vaccinuri, informează Agerpres.

Potrivit premierului britanic, în faţa unor asemenea măsuri, companiile pot avea îndoieli asupra oportunităţii ”realizării unor viitoare investiţii în ţări unde blocade arbitrare au fost impuse”. De menționat este faptul că, anunțul lui Boris Johnson a fost făcut în faţa unui comitet ce cuprinde preşedinţii diferitelor comisii parlamentare de la Londra.

Boris Johnson a mai adăugat totodată că blocarea vaccinurilor, dar și a ingredientelor pentru vaccinuri este un subiect destul de sensibil.

”Cred că blocarea vaccinurilor sau a ingredientelor pentru vaccinuri constituie un subiect sensibil”, a insistat Boris Johnson, amintind că vaccinurile sunt rezultatul cooperării internaţionale.

Marea Britanie a vaccinat aproape 30 de milioane de persoane

De menționat este faptul că, până în prezent, Marea Britanie a reuşit să vaccineze împotriva noului coronavirus, peste jumătate din populaţia sa adultă. Mai exact, esete vorba despre peste 28 de milioane de persoane.

Totuși, în contextul în care UE primeşte mult mai puţine vaccinuri AstraZeneca decât ar fi trebuit, Comisia Europeană a decis miercuri să sporească supravegherea exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în statele blocului comunitar, astfel încât să nu poată ajunge în alte ţări, în special Marea Britanie, dozele de vaccin necesare ţărilor europene care se confruntă cu al treilea val al pandemiei.

În momentul de față au loc discuții intense între Londra și Bruxelles, pentru a fi luat în calcul un comproms, mai ales privind destinaţia dozelor produse la o fabrică AstraZeneca din Olanda.