Dincolo de faptul că Kashya Hildebrand, soția șefului Băncii Naționale a Elveției, Philipp Hildebrand, trebuie să se justifice decizia de a își vinde plasamentele în franci elvețieni, s-a pus întrebarea cum a fost posibil ca în presă să apară informații despre o tranzacție privată, protejată de legea secretului bancar.

Cum au decurs lucrurile

Unul din angajații Bank Sarasin, banca privată elvețiană care a efectuat tranzacția pentru Kashya Hildebrand, care a schimbat o sumă de 500.000 de franci în dolari, a livrat informațiile despre tranzacție unui oponent politic al lui Hildebrand, scrie Bloomberg.

Astfel, acesta a furnizat datele unui avocat care avea legături cu Partidul Poporului din Elveția, care a poi a aranjat o întrevedere cu Christoph Blocher, fost ministru de justiție și actualmente vicepreședinte al partidului, potrivit unei comunicat emis ieri seară de banca Sarasin, scrie Bloomberg.

Angajatul băncii a fost deja concediat. Blocher este un cunoscut adversar al lui Hildebrand, și a cerut chiar demisia acestuia, anul trecut, după ce Banca Centrală a Elveției a anunțat o pierdere record pentru anul 2010, din cauza faptului că încercase să limiteze aprecierea monedei.

La trei săptămâni după ce tranzacția de 500.000 de franci a avut loc, Banca Centrală a Elveției a anunțat că nu va permite o apreciere a francului mai mare de 1,2 euro/franci elvețieni.

De când a fost introdusă măsura, francul s-a depreciat cu 8,8% față de euro.

Ce spune soția lui Hildebrand

Pe data de 23 decembrie Banca Centrală a Elveției a anunțat că o anchetă externă a demonstrat că Hildebrand nu a folosit informații privilegiate pentru beneficii personale. Consiliul de supraveghere al băncii a ordonat această anchetă după ce a fost anunțat de Hildebrand cu privire la acuzații.

Soția bancherului central, Kashya Hildebrand, a comunicat aseară printr-o scrisoare care a fost prezentată la televiziunea publică din Elveția că ”a fost interesată să achiziționeze dolari pentru că moneda se afla la un nivel minim și era aproape ridicol de ieftină”. Aceasta a menționat totodată că a lucrat în industria financiară 15 ani, până în 1999, și că era obișnuită cu astfel de tranzacții. Dolarul s-a apreciat cu 9,9% în raport cu francul de la momentul efectuării tranzacției și până când Banca Elveției a luat decizia respectivă.