Este cutremur de proporții la Bruxelles după ce Phil Hogan a demisionat din funcția de comisar comercial al Uniunii Europene. Gestul lui vine ca răspuns la acuzațiile care i-au fost aduse privind încălcarea regulilor sanitare anti-coronavirus în timpul unei călătorii în țara sa natală, Irlanda. El a participat la un dineu de gală cu alte 80 de persoane iar problema care a stârnit numeroase critici a fost legată de faptul că nu ar fi stat 14 zile în autoizolare, în conformitate cu regulile pentru călătorii veniți în Irlanda.

Demisia lui Phil Hogan din executivul blocului va fi o lovitură de credibilitate pentru echipa condusă de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de mai puțin de un an.

”A devenit din ce în ce mai clar că această controversă legată de recenta mea vizită în Irlanda a început să deturneze atenţia de la munca mea în calitate de comisar european şi ar fi discreditat munca mea în lunile cheie ce vor urma.

Regret profund că plecarea mea în Irlanda, țara pe care am fost atât de mândru să o reprezint ca servitor public în cea mai mare parte a vieții mele de adult, a provocat o astfel de îngrijorare, neliniște și supărare”, a susținut Phil Hogan, citat de Reuters.

Primul ministru irlandez Micheal Martin și adjunctul său Leo Varadkar, liderul partidului Fine Gael pentru care Hogan a fost ministru, a declarat marți că au fost încălcări clare ale liniilor directoare de sănătate publică COVID-19 în timpul călătoriei lui Hogan.

Hogan e a fost numit comisar pentru agricultură în urmă cu un an și jumătate iar acum Irlanda trebuie să vină cu o nouă propunere. Printre cei care au putea prelua fotoliul de comisar european se numără ministrul de externe Simon Coveney, Mairead McGuinness, vicepreședinte al Parlamentului European și Richard Bruton, un fost ministru cu experiență, care a ratat un post de cabinet în iunie, au raportat ziarele irlandeze.