Așadar, românii care ajung în Belgia trebuie să facă un test pentru depistarea coronavirusului și trebuie să intre în autoizolare.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că întreaga Românie a fost încadrată în zona roșie de către Regatul Belgiei.

„Testul este efectuat de autoritățile belgiene, la sosirea în această țară.

Călătorii sunt rugați să contacteze medicul curant, respectiv un medic de familie, care dispune ulterior testarea.

Conform informațiilor comunicate de autoritățile belgiene, dispunerea măsurii autoizolării și testarea pentru COVID-19 intră în competența autorităților regionale”, anunță MAE.

Ce mai precizează MAE

Ministerul Afacerilor Externe reiterează că, începând cu data de 1 august, toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze în 48 de ore anterior intrării pe teritoriul belgian formularul Passenger Locator Form, care poate fi accesat online la https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form.

Cei care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau navală și care rămân pe teritoriul Belgiei pentru maximum 48 de ore (inclusiv în scopul tranzitului), precum și persoanele a căror călătorie în afara Regatului Belgiei nu depășește 48 de ore sunt exceptate de la măsura completării formularului, se arată în comunicatul de presă trimis de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Ministerul Afacerilor Externe reamintește, în comunicatul trimis, că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles 0032 (0)2 347 5338, 0032 (0)2 345 0040 și 0032 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) amintește cetățenilor români că, în cazul în care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice 0032(0)2 344 0854.