In acelasi timp, el declara ca aprecierea nominala a leului pana la sfarsitul anului este “o aberatie de proportii si chiar periculoasa”, considerand ca intarirea lui ar putea afecta echilibrul financiar si, in cele din urma, stabilitatea preturilor, pe fondul lipsei suportului castigurilor rezultate din productivitate, din economie si reducerea ritmului de crestere a industriei.
Pentru a stopa cresterea rapida a leului, care ii facea pe multi dealeri sa vada un curs al euro la finele anului de 3,35 – 3,45 lei, banca centrala a intervenit aproape zilnic, inca de la finele lunii august, masura care a tinut moneda unica in apropierea pragului de 3,5 lei.
Pe de alta parte, BNR a renuntat sa mai sterilizeze surplusul de lei din piata monetara, creand o presiune deosebita pe banci.
Iar pentru a le “calma” si mai bine, BNR a redus saptamana trecuta dobanda indicativa pentru interventiile pe piata monetara de la 8,5% la 7,5% pe an si, in special, pe aceea cu care sunt platite depozitele atrase de la banci, de la 4% la 1%.
Masura a avut darul de a raci instantaneu o parte din “banii fierbinti” stimuland, in acelasi timp, unele banci sa incerce miscari speculative, pe seama celor care cauta sa isi majoreze capitalurile in valuta, pentru a-si sustine posibilitatile de creditare dupa noile norme impuse de BNR.
Nu trebuie sa uitam ca, recent, Mugur Isarescu a declarat ca institutia pe care o conduce ar putea sa inceapa sa obtina profit prin vanzarea de valuta. Iar cu o rezerva de circa 18 miliarde de euro, fuga “banilor fierbinti” catre orizonturi mai calde (de exemplu, Ungaria, unde dobanda over night este cu cateva procente mai mare fata de mai putin de 1%, la noi) nu poate crea impedimente majore.
Revenind la evolutia euro de joia si vinerea trecuta, vom observa ca acesta a urcat de la 3,49 pana la 3,62 lei. “La nivelul clientilor a existat un deficit de cateva zeci de milioane de euro, dar au existat si multe banci care au incercat sa speculeze, comenta un dealer. Pragul de 3,62 lei a fost atins pe un fond emotional, incercandu-se atragerea “in plasa” a fondurilor care vroiau sa plece din tara.
Insa, tot asa de rapid au aparut alte fonduri care asteptau un moment propice pentru a vinde euro si a intra in piata, probabil cea de capital, ceea ce a produs o scadere a cotatiilor pana la 3,55 lei”.
Investitorii din piata la termen de la Sibiu au raspuns la informatiile venite din piata valutara printr-o crestere a cotatiilor. Euro a fluctuat pentru Craciun intre 3,4899 si 3,59 lei, media tranzactiilor plasandu-se in apropierea pragului de 3,55 lei, semn ca ei mizeaza, in continuare, pe leu.
Evolutia paritatii euro/dolar a fost influentata mai mult de factori emotionali decat de cei tehnici, ea coborand de la 1,2250 la 1,2071 dolari.
Minodora Budin, broker la Terra Consulting, crede ca “pe fondul nervozitatii politico-economice din ultimele saptamani, de pe cele doua maluri ale Atlanticului, in aceasta perioada trebuie acordata mai multa atentie analizei fundamentale decat celei tehnice, avand in vedere ca atat Europa, cat si SUA sunt puternic afectate de pretul ridicat al barilului de petrol. Din punct de vedere tehnic, paritatea euro/dolar va intalni puncte de rezistenta la 1,2180, 1,2231, 1,2260 si 1,2340 dolari, cele suport intalnindu-se la 1,21, 1,2060, 1,1980 si 1,1935 dolari”.
Evolutia cursului Leu/euro
Euro a crescut in doua zile cu circa 12 bani, dupa ce BNR a redus drastic dobanzile, motiv de “fuga” pentru unele fonduri speculative si de speculatie pentru bancile din tara.
Surse bancare
Un prag mai sanatos
Radu Limpede, analist economic
Banca Nationala cumpara euro inca de la inceputul anului, pentru a opri intarirea accentuata a leului. In numai doua zile, Banca Nationala a Romaniei a reusit nu doar sa “apere” reduta de 3,5 lei, ci chiar sa induca pietei ideea ca pragul de 3,6 lei ar fi mai sanatos in toamna aceasta.
Miscarea cursului nu a fost intamplatoare, ci coordonata cu decizia de reducere semnificativa a dobanzii de interventie, coroborata cu supra-lichiditatea in lei din piata monetara interbancara, unde dobanzile pentru leu sunt deja mai mici decat cele pentru valuta! Cu alte cuvinte, BNR a transmis un mesaj clar: fluxurile speculative de portofoliu pot sa si plece spre zari mai promitatoare, in Romania ele putand pierde atat din dobanda apropiata inflatiei, cat si din curs. E greu de spus cand vom asista la un astfel de “exod” si daca acesta va fi atat de mare incat sa insemne o reasezare vizibila a cursului euro, in beneficiul exportatorilor, sau doar o mentinere in actualele coordonate aparute dupa liberalizarea contului de capital (3,5 – 3,6 lei).
Un lucru este cert: am asistat la depasirea unui punct de inflexiune si curand tendinta unui leu tot mai puternic se va inversa.
Potential de crestere pentru dolar
Victor Pop, Departamentul Futures, Vanguard
Am asistat la finele saptamanii trecute la miscari destul de dure in piata valutara, cotatiile leu/euro crescand cu peste 10 bani, pana in apropierea pragului de 3,6 lei, unde au aparut vanzatori care au considerat ca este un moment propice pentru obtinerea de profit.
Consider ca, pe termen scurt, cotatia de 3,55 lei/euro constituie un prag de referinta. O scadere sub acest nivel va aduce presiune pe cumparare si eventuale interventii ale BNR, iar in cazul unei depasiri a lui vom asista la presiune pe vanzare, daca banca nationala nu se va dovedi foarte insistenta in incercarea de a ridica cotatia. Probabil, momentul ales pentru o noua interventie in piata nu a fost prea bine corelat, decizia de a micsora dobanda suprapunandu-se cu stirea ca romanii din strainatate trimit anul acesta sume record in tara.
Perioada urmatoare ne va arata daca va reusi cotatia sa se mentina la o valoare de 3,55 lei sau va reincepe o coborare lenta spre 3,5 lei. In acelasi timp, paritatea euro/dolar pare inca nehotarata catre ce directie va evolua, dar se pare ca moneda americana dispune de un potential mai mare de crestere, dupa ce Rezerva Federala a majorat dobanda de referinta.