Un proiect de lege aflat pe masa Senatului își propune să modifice art.21 alin.(l) din Legea nr. 223/2015 privind Pensiile militare de stat.

Dacă actul normativ va intra în vigoare, militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care își desfășoară activitatea în condiții deosebite ar putea ieși la pensie mai devreme.

Polițiștii și militarii s-ar putea pensiona mai devreme

Astfel, potrivit proiectului de lege, polițiștii și militarii care lucrează în grupa a II-a de muncă vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu 4 luni în fiecare an.

La articolul 21 alineatul (1) din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, lit.a) se modifică după cum urmează:

”a) pentru activitate realizată în condiţii de muncă deosebite, după data de 1 aprilie 2001:

Ce prevede legea actuală a pensiilor militare de stat?

Conform legislației actuale, polițiștii și militarii care lucrează în condiții deosebite beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare după 6 ani de activitate, de 1 an, apoi, etapizat, câte 3 luni pe an.

Amintim că pentru ca proiectul de lege să intre în vigoare, acesta trebuie mai întâi aprobat de Parlament, promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul Senatului aici, precum și aici.

Ce se va întâmpla cu pensiile speciale?

Fostul ministrul Dan Vîlceanu a vorbit, luni seara, despre pensiile speciale, subliniind că acestea nu pot fi tăiate din motive care țin de constituționalitate. Acesta a mai declarat, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că impozitarea acestora este posibilă, dar există riscul ca un procentaj din pensionarii cu pensii mari, pe contributivitate, să fie și ei afectați.

De asemenea, acesta mai precizat că impactul pensiilor speciale nu este mare, doar că deranjul în societate este, motiv pentru care este necesară o variantă constituțională prin care să dispară atacurile la CCR pe acest subiect.

Dan Vîlceanu subliniază în acest context că este nevoie de o soluție în acest sens, pentru a nu continua la nesfârșit ceea ce se întâmplă în ultima perioadă cu privire la pensiile speciale.

”Trebuie să vii cu o soluţie, să o prezinţi, s-ar putea să fie prea puţin pentru anumiţi cetăţeni, asta e legea. Haideţi să facem un prim pas, astfel, vom continua la nesfârşit”, a precizat fostul ministru liberal, subliniind că impozitarea acestor pensii este singura variantă.