Veşti proaste pentru români! Salariile au scăzut în ţara noastră la începutul acestui an, comparativ cu ultima lună a lui 2020.

Salariul mediu net în România în luna ianuarie: 3.395 de lei

Astfel, potrivit datelor făcute publice vineri, 12 martie, de către INS (Institutul Naţional de Statistică), câştigul salarial mediu nominal net a scăzut la 3.395 de lei în luna ianuarie a acestui an. Este o scădere cu 225 de lei (-6,2%) faţă de luna precedentă.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.549 de lei, cu 357 de lei (-6%) mai mic decât în luna decembrie 2020.

Cele mai mari câştiguri medii nete s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (8.107 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.732 lei).

Care sunt motivele scăderii înregistrate la început de an?

În prima lună a acestui an, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2020 de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), scrie Agerpres.

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice, precizează INS.

Angajaţii din aceste domenii au primit bani mai puţini în ianuarie

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, între 16% şi 24%, s-au înregistrat următoarele domenii:

  • intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii),
  • fabricarea produselor din tutun,
  • transporturi pe apă,
  • fabricarea altor mijloace de transport,
  • fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice,
  • industria metalurgică,
  • tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor,
  • fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie,
  • fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

Pe de altă parte, cele mai importante creşteri ale câştigului salarial mediu net, de 5,4%, s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (+5,4%), ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite).

Salariul mediu net, mai mare cu 6,5% faţă de luna ianuarie 2020

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: în sănătate şi asistenţă socială (-2,6%), în administraţie publică (-1,3%), respectiv în învăţământ (-1,1%).

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%. Indicele câştigului salarial real a fost 103,4% pentru luna ianuarie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi 92,6% faţă de luna precedentă.