Mai exact, aurul a atins cel mai înalt nivel de preț din ultimul an și s-a întors la un trend bullish – susținut de acest impuls și de un dolar mai slab – crescând cu 20%.  În ceea ce priveşte metalele industriale, conduse de zinc și nichel, acestea au avut cel mai bun parcurs din ianuarie încoace. În timp ce accelerarea de săptămâna trecută a fost generată de evoluția pozitivă a cuprului și de speranțele legate de Congresul Național al Poporului din China (început la 5 martie).

"Sfătuim investitorii să nu se lase purtați de val, pentru că actuala situație este un semn clar că piețele își pot schimba direcția foarte rapid, înainte ca indicatorii macro să prezică asta", subliniază raportul Saxo Bank.  

Traderii și investitorii se înghesuie din nou, acum, la aur și fiecare scădere minoră e văzută ca o invitație la cumpărare. Produsele exchange-traded bazate pe aur au primit peste 7 miliarde de dolari din partea investitorilor anul acesta. Este cea mai mare „goană după aur” de când a fost introdusă relaxarea cantitativă de FOMC, la începutul lui 2009.

Graba către aur din dorința de a găsi un loc „sigur” pentru investiții este un criteriu care nu se poate aplica pentru actuala turbulență de pe piețele de acțiuni care, apropo, a început să dispară.

Prețul țițeiului continuă să crească, pe măsură ce riscul unei noi prăbușiri dispare. Îmbunătățirea de sentiment a dus la scăderea volatilității până la cel mai jos nivel din ianuarie încoace, când și-au făcut apariția pozițiile speculative short. Datele fundamentale rămân într-o zonă de mister, cel puțin pe termen scurt, dar traderii încearcă să vadă dincolo de asta. 

"Producția din SUA este din nou pe o linie clară descedentă, cu un trend ce a început acum 6 săptămâni. O creștere sezonieră a stocurilor este încă posibilă, mai ales în Cushing, Oklahoma, hub-ul de livrare pentru contractele futures pe țiței WTI. Nivelul stocurilor acolo a crescut cu 1,2 milioane de barili (atingând 66,3 milioane barili) deloc departe de capacitatea maximă, estimată la 73 milioane de barili", scrie în analiză.  

Producătorii OPEC și non-OPEC intenționează să se întâlnească la 20 martie a.c., în încercarea de a ajunge la o înțelegere privind limitarea prodcuției globale. Întreruperile de livrare din zonele controlate de kurzi din nordul Irakului – cu un debit zilnic de 600.000 barili/zi – și din Nigeria au dus la scăderi de livrare în februarie, lucru care a ajutat la „ingerarea” noului flux de producție din Iran. 

Aceste evoluții au ajutat piața să uite de amenințarea ultra-bear de 20$/baril care a dus și la o reducere record a pozițiilor short pe țiței WTI.