Acordul a fost înregistrat în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor UE la Bruxelles şi urmează deciziei de a iniţia noi sancţiuni luată luni de miniştrii de externe ai ţărilor din blocul comunitar.

Sancţiunile ce prevăd îngheţarea de active şi interdicţii de călătorie urmează să fie finalizate printr-o procedură scrisă şi ar putea fi implementate în următoarele câteva zile.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Federaţia Rusă va răspunde cu măsuri similare la sancţiunile impuse de UE, potrivit Reuters.

Aleksei Navalnîi, critic fervent al preşedintelui rus Vladimir Putin şi proeminent militant anticorupţie, şi-a pierdut cunoştinţa într-un zbor intern din Siberia pe 20 august şi două zile mai târziu a fost transportat în Germania în comă.

Săptămâna trecută, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat că Aleksei Navalnâi a fost otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok a cărui utilizare este interzisă.

Navalnîi este sigur că Putin a dat ordin să fie otrăvit

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a reafirmat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat serviciilor de informaţii ruse să-l otrăvească cu Noviciok de teama ameninţării pe care o reprezenta pentru puterea rusă înainte de alegerile parlamentare de anul viitor, insistând că totul indică asupra faptului că preşedintele Rusiei ‘este obsedat de ideea otrăvirilor secrete’.

În primul său interviu video acordat unui cunoscut blogger rus pe YouTube de când a fost externat de la clinica Charite din Berlin, unde a fost tratat pentru otrăvirea cu agent neurotoxic din familia Noviciok, Navalnîi (44 de ani) a povestit timp de mai bine de două ore împreună cu soţia sa, Iulia, despre cum se recuperează.

În interviu, el a spus între altele că medicii ruşi au încercat să tergiverseze evacuarea sa în Germania în speranţa că toate urmele acestei substanţe dezvoltate de armata sovietică în anii 1970 şi 1980 vor fi dispărut din corpul său.

Guvernul german a concluzionat după un test efectuat într-un laborator al armatei că opozantul rus a fost otrăvit cu Noviciok, dar autorităţile ruse neagă orice implicare. Alte două teste efectuate de laboratoare din Franţa şi Suedia au ajuns la aceeaşi concluzie.

La fel ca în primul său interviu acordat revistei Der Spiegel, Navalnîi l-a acuzat din nou pe preşedintele Rusiei,Vladimir Putin, că s-ar afla în spatele otrăvirii sale, acuzaţie pe care Kremlinul a calificat-o deja drept ‘jignitoare şi inacceptabilă’.

‘Chiar crezi într-adevăr că Putin a dat ordinul?’, l-a întrebat bloggerul în timpul acestui chat. Navalnîi, care arăta fizic mult mai bine şi al cărui interviu cu Dud a strâns deja aproape o jumătate de milion de vizualizări pe YouTube, a răspuns: ‘Nu văd nicio altă situaţie. Dacă mă întrebaţi de ce, am un răspuns: pentru că în ultimii doi ani întregul nostru sistem a fost supus unei presiuni fără precedent’.