Ce șanse are Klaus Iohannis să ajungă secretar general al NATO?

Întrebat ce șanse are Klaus Iohannis să devină secretarul general al NATO, Mircea Geoană a răspuns:

„Este probabil singurul subiect de care secretarul general și cu mine, conducerea NATO, nu ne ocupăm. E o treabă exclusiv legată de aliați.

Noi ne dorim un singur lucru, să ajungem la un consens cu privire la succesorul lui Stoltenberg cât mai repede cu putință și să mergem la summit-ul de la Washington uniți și concentrați pe lucrurile pe care trebuie să le facem”.

Acesta a explicat, totodată, cum se ia decizia pentru secretarul general al NATO.

„Este o decizie prin consens. Într-adevăr, comentariile de mai adineauri sens sunt corecte. Există, evident, mecanisme de consultare mai discretă, în general între aliați. Un număr de aliați importanți, inclusiv Germania, s-au pronunțat într-o anumită direcție.

Dar încă o dată, pentru noi este mai puțin important cine va fi succesor, ci să putem să găsim consens în jurul acestei candidaturi. Sunt sunt absolut convins că în timp util vom avea un consens în Alianță.

Sunt multe alte lucruri care ne așteaptă la Washington. Și încă o dată, nu ne alegem noi succesorii și ăsta e un lucru probabil destul de pozitiv”, a declarat el pentru Știrile Pro TV.

Klaus Iohannis zambet
SURSA FOTO: Administraţia Prezidenţială

2 ani de la izbucnirea războiului din Ucraina

Sâmbătă se împlinesc doi ani de când Rusia a atacat Ucraina. În acest context, Mircea Geoană a vorbit și despre evoluția războiului ruso-ucrainean.

Acesta a descris ziua de 24 februarie ca fiind o zi neagră în istoria Europei.

„Ne aduce aminte ca ieri de ce s-a întâmplat acuma ani de zile este o zi neagră în istoria Europei. Este un un război cumplit, atât de multe pierderi de vieți omenești, distrugeri.

Rusia pe lângă ceea ce vedem în fiecare seară la știri, folosesc și agresiunea sexuală ca au deportat mulți copii ucrainieni. E e foarte multă durere și tragedie”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

Ar fi Klaus Iohannis potrivit pentru șefia NATO?

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a afirmat că ar fi o onoare pentru țara noastră să aibă un cetățean român în calitate de nou șef al NATO. Având cel mai lung mandat prezidențial din UE și NATO, președintele României, Klaus Iohannis, este considerat a avea „expertiză și experiență suficiente” pentru a ocupa funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice.

În plus, este menționat că el este „un om politic profund implicat în politica internațională”. De asemenea, are „relații foarte bune” cu oficialii occidentali.

Se pare că România ar fi comunicat oficial statelor membre ale NATO că îl propune pe Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice, conform unei postări pe rețelele sociale făcute de un corespondent din SUA, informație susținută și de surse guvernamentale.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București a refuzat să comenteze această informație.

În ciuda acestui fapt, Raluca Turcan, ministrul Culturii, a declarat vineri seară că în cadrul PNL și al coaliției de guvernare nu s-au purtat discuții despre acest subiect. Ea crede însă că este un om care s-a impus în politica externă și în politica de apărare a Alianței Nord-Atlantice. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.