Sancțiunile impuse Rusiei funcționează. Un oficial american spune că Moscova nu se descurcă bine

În acest context, coordonatorul pentru sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA a spus vineri, 2 septembrie, că sancțiunile impuse Rusiei funcționează.

„Considerăm că sancțiunile funcționează. Știm că Rusia încearcă să obțină echipamente și finanțare. Nu credem că se descurcă bine”, a declarat James O’Brien, conform news.sky.com

De asemenea, acesta spune că a observat „o mulțime de substituiri de articole de calitate inferioară”.

„Vedem o mulțime de substituiri de articole de calitate inferioară: electronice de consum pentru echipamente de țintire și de comunicații de calitate militară. Dacă vor să încerce să le folosească într-un scop pentru care nu sunt destinate, este foarte bine să le folosească, dar nu este un mod de a conduce un conflict armat modern sau o economie”, a completat O’Brien.

Unii oficiali europeni sunt îngrijorați de faptul că India sau China ar putea ajuta Moscova să ocolească sancțiunile prin vânzarea de echipamente cu dublă utilizare care ar putea fi folosite în scopuri militare, dar O’Brien a declarat că Rusia a încercat și nu a reușit să obțină materiale în acest mod.

„Rusia se află acum în situația de a trebui să cumpere de la furnizori necunoscuți, la prețuri incerte și să obțină echipamente de o calitate necunoscută. Nu există nicio modalitate de a conduce o economie modernă pe această bază”, a mai spus coordonatorul pentru sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA.

O’Brien a mai spus că țările occidentale vor încerca să crească presiunea asupra Moscovei în lunile următoare, eliminând eventualele lacune în regimul de sancțiuni și punând un accent deosebit pe „punctele de sugrumare” din economia rusă.

Efectul sancţiunilor: Rusia, pe locul 3 în clasamentul ţărilor care folosesc yuanul

Amintim că sancţiunile internaţionale impuse după invazia declanşată în Ucraina au modificat radical topul ţărilor care folosesc yuanul, moneda Chinei, pentru plăţile internaţionale. Înainte de debutul invaziei, Rusia nici măcar nu era prezentă în acest clasament.

Înainte de 24 februarie, Rusia nici măcar nu era inclusă pe lista publicată lunar de sistemul global de plăţi SWIFT. Acum însă, Rusia este pe poziţia a treia în lista ţărilor din afara Chinei continentale care folosesc yuanul pentru plăţile globale.

Numai Hong Kong şi Marea Britanie se plasează înaintea Federaţiei Ruse atunci când vine vorba despre plăţi globale în yuani, notează agenţia Reuters.

Totul demonstrează cât de mult a fost afectată Moscova de către sancţiunile impuse de UE, Statele Unite şi alte ţări, ca urmare a invaziei ordonate de Vladimir Putin.

În luna iulie a anului în curs, companiile şi băncile din Federaţia Rusă erau implicate în aproape 4% din plăţile internaţionale în yuani, în funcţie de valoare, potrivit datelor SWIFT.

În luna februarie, vorbeam de zero astfel de plăţi din partea Rusiei, iar în iunie procentul era de 1,42%.