Sancțiunile occidentale afectează capacitatea Rusiei de a produce armament: Unele componente provin din industria occidentală

Un consilier militar de rang înalt al Alianței Nord Atlantice (NATO) a declarat că sancțiunile impuse Rusiei de către Occident afectează puterea acestei țări de a produce armament avansat pentru conflictul ruso-ucrainean. Totuși, acesta a spus că Rusia ar putea continua să producă o cantitate mai mare de muniție.

„Ei sunt împiedicați din ce în ce mai mult de sancțiuni – pentru că unele dintre componentele de care au nevoie pentru sistemele lor de armament provin din industria occidentală”, a declarat într-un interviu Rob Bauer, un amiral olandez care prezidează Comitetul militar al NATO.

„Vedem acum primele semne serioase ale acestui lucru în ceea ce privește capacitatea lor de a înlocui, de exemplu, rachetele de croazieră și armamentul avansat”, a adăugat el.

Sancțiunile UE împiedică Moscova să recupereze pierderile militare

Sancțiunile Uniunii Europene afectează grav potențialul Moscovei de a-și susține armele și echipamentele militare în războiul din Ucraina, a declarat marți cel mai înalt diplomat al UE, argumentând că aproape jumătate din tehnologia Rusiei depinde de importurile europene.

„Dacă vă uitați în interiorul, în măruntaiele unui tanc rusesc distrus pe o stradă ucraineană, veți vedea cantitatea enormă de componente electronice fabricate de țările europene în acele tancuri”, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, în fața deputaților din Parlamentul de la Strasbourg.

„Patruzeci și cinci la sută din tehnologia Rusiei depinde de importurile europene, iar acest lucru a fost tăiat”, a precizat el.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, UE a aplicat mai multe pachete de sancțiuni masive împotriva Moscovei, vizând atât sectorul financiar, cât și sectorul energetic și cel al transporturilor.

În ultimele zile, Ucraina a uimit Rusia cu o contraofensivă în regiunea Harkov, președintele Volodimir Zelenski declarând peste noapte că, în total, „mai mult de 6.000 de kilometri pătrați (2.400 de mile pătrate) din teritoriul Ucrainei din sud și est” au fost eliberați de la 1 septembrie.

Borrell a declarat că sancțiunile UE împotriva Rusiei au deja „consecințe foarte grave” pentru Moscova.

„Două treimi din toate avioanele civile nu mai pot zbura, deoarece componentele lor provin din țările occidentale, iar blocada le face, de asemenea, imposibil să obțină piesele de schimb de care au nevoie”, a precizat el.

În sfera militară, Borrell a declarat că Moscova nu a fost capabilă să depășească „pierderile militare uriașe pe care le-a suferit”, scrie Reuters.