Decizia de a majora sancțiunile impuse față de Rusia a fost anunțată de Guvernul german luni seară și este motivată de eșecul înregistrării unui armistițiu în războiul din Ucraina, în ciuda contactului diplomatic de nivel înalt între cei doi lideri.
Europa răspunde cu presiuni și sancțiuni sporite pentru Rusia
Guvernul de la Berlin a precizat că principalii aliați europeni ai Ucrainei au convenit să crească presiunile asupra Moscovei, în special prin întărirea sancțiunilor economice și politice. Statele Unite au fost de acord să își coordoneze îndeaproape eforturile diplomatice și negocierile legate de conflictul din Ucraina cu partenerii europeni, în urma discuției Trump-Putin, conform AFP.
După convorbirea cu liderul de la Kremlin, Donald Trump a avut o discuție telefonică de o oră cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu alți lideri europeni. La apel au participat președintele francez Emmanuel Macron, președintele Finlandei Alexander Stubb, cancelarul Germaniei Friedrich Merz, premierul italian Giorgia Meloni și, din nou, președintele CE.

Zelenski i-a cerut lui Donald Trump să sporească sancțiunile împotriva Rusiei
Anterior acestei serii de convorbiri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut lui Donald Trump să sporească sancțiunile împotriva Rusiei, în cazul în care Vladimir Putin nu acceptă un armistițiu. Solicitarea a fost făcută în cadrul unui apel telefonic care a avut loc chiar înainte de discuția Trump–Putin.
Un rezumat al acestei convorbiri, prezentat de un purtător de cuvânt al cancelarului Friedrich Merz, indică faptul că liderii europeni au discutat despre următoarele etape ale implicării în sprijinul Ucrainei și și-au reafirmat angajamentul de a susține strâns Kievul în vederea obținerii unei încetări a focului. Totodată, aceștia au anunțat că vor intensifica presiunile asupra Rusiei prin noi sancțiuni, ca răspuns la refuzul Moscovei de a accepta un armistițiu.
Vladimir Putin a declarat că Rusia este dispusă să colaboreze cu Ucraina la redactarea unui „memorandum”
Potrivit declarațiilor făcute luni de Vladimir Putin, discuția cu Donald Trump a fost una „foarte instructivă și foarte sinceră”. Președintele rus a mai spus că a considerat convorbirea drept „utilă” și că, în opinia sa, „suntem pe calea cea bună”.
„Această convorbire a fost foarte instructivă și foarte sinceră”, a declarat Vladimir Putin.
„Per ansamblu, cred că ea a fost utilă în această privință”, a adăugat el.
„Suntem pe calea ce bună”, a dat el asigurări.