"Mulți dintre pa­ci­en­ții noștri au confirmat că i-ar costa la fel de mult la stat ca și la privat. Mulți, dar nu toți", spune Mihai Marcu, președintele MedLife.
Cu diferențele specifice fiecărui segment în parte, evident. Un studiu IMAS realizat recent la cererea MedLife arată că 20% dintre locuitorii din mediul urban folosesc servicii medicale private. E mult, e puțin? Mai concret, cifrele demonstrează că, în prezent, valoarea serviciilor medicale private este de circa 500 milioane de euro, adică 10% din totalul pieței și mult mai puțin față de media europeană, care înseamnă 30% din total.
„În zece ani este posibil să ajungem și noi la acest procentaj“, mai spune Marcu. Ce ne împiedică să ajungem mai repede? Răspunsul este ușor de ghicit: veniturile mult prea mici ale românilor. Și, de aici, încurajarea „plăților informale“ din spitalele de stat, cauzate, de această dată, de veniturile scăzute ale medicilor care lucrează în sistem. În context, ipotetic vorbind, dacă ar fi să crească puterea de cumpărare, acest lucru s-ar întâmpla într-o țară puternic industrializată. Și atunci, nu vor mai exista „plăți informale“ în sistemul de stat, unde serviciile vor concura serios cu cele din clinicile private. Până acolo, unde ne aflăm acum?

Punctual, care sunt avantajele dacă mergem la o clinică privată? Calitatea serviciilor, condițiile și curățenia, atitudinea pozitivă a personalului medical, timpul scurt de așteptare, aparatura performantă și, nu în ultimul rând, lipsa acelor „plăți informale“, mai reiese din studiul citat. Nu e de mirare că jucătorii din piață se întrec în investiții în spitale, laboratoare și aparatură. „Estimăm că anul acesta vom înregistra una dintre cele mai mari creșteri ale bazei de clienți din istoria grupului, datorită deschiderii noii clinici Medicover și a primului spital, în această toamnă. În prima jumătate a anului, baza de clienți a înregistrat o creștere cu 40% față de perioada similară a anului trecut“, spune Cătălina Bălan, director general al Medicover.
Aceasta explică faptul că, în prezent, se concentrează atât asupra furnizării serviciilor pentru clienții corporate, cât și asupra atragerii clienților individuali. Și nu este un caz singular. Creșteri au înregistrat și celelalte clinici private, unele dintre ele având chiar targheturi bine definite: „De la o cotă de 9% din totalul pieței vrem să ajungem în viitor la 14%. Iar 2011 este o provocare. Am deschis un spital, urmează încă două“, explică Mihai Marcu, de la MedLife.

Nu ai abonament, plătești mai mult

Pe ce mizează cei mai mulți dintre jucători? În afara abonamentelor pe care le încheie anual cu clienții corporate și care au foarte multe avantaje pentru salariații companiilor, există și abonamentele individuale. Mai exact, sunt pachete speciale cu anumite avantaje de care nu beneficiezi dacă nu ai abonament: câteva zeci de euro pe lună pentru un număr de analize. Totuși, ce se întâmplă dacă ai nevoie de unele investigații și vrei să le faci la o clinică privată? Nu ai abonament și nici trimitere de la medicul de familie nu poți lua pentru a merge la clinica pe care o preferi. Singura variantă este să plătești pe loc consultația sau un set de analize.
Orientativ, un consult oftalmologic sau unul la secția ORL, la o clinică privată, variază de la 100 la 200 lei, în funcție de medicul pe care îl alegi. Mult mai costisitoare sunt ecografiile abdominale care, în unele cazuri, depășesc 200 lei, dar și unele servicii de imagistică – tot ce ține de RMN – care depășesc câteva sute de lei. „Printre cele  mai solicitate servicii de la noi sunt, pe de o parte, cele de policlinică: primary care, laborator, obstetrică, ecografie, ORL, oftalmologie, iar pe de altă parte, alte arii de specialitate medicală: chirurgie, laborator, imagistică și specialități de nișă“, spune Sergiu Neguț, director executiv Regina Maria, fosta Centrul Medical Unirea.
În privința intervențiilor chirurgicale de tot felul, prețurile ajung, în multe cazuri, la mii de lei. Spre comparație, sistemul medical de stat nu e departe, de multe ori, de costurile pe care le are un pacient când vine vorba de o intervenție chirurgicală. „Costurile informale totale pentru o operație de cataractă, cu înlocuirea cristalinului, au ajuns la circa 2.200 lei, dar am beneficiat de asistență medicală deosebită. Într-o clinică privată aș fi plătit 2.400 lei. De ce am ales un spital de stat? Pentru că încă am încredere“, spune un pacient care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Turbulențele de la stat

Mai departe, segmentul serviciilor medicale private va crește în următoarea perioadă, mai ales că „sistemul de sănătate public trece printr-o perioadă de turbulențe, pe fondul unor probleme profunde, care încă nu s-au rezolvat“, crede Cătălina Bălan, de la Medicover. De altfel, mai spune ea, „boomul din domeniul medical privat se datorează și nișelor nou-create, pe fondul restructurării sistemului de sănătate public. Cu toate acestea, în prezent nu se poate vorbi de saturare pe niciunul dintre segmentele de piață. În context, Cseke Attila a demisionat recent din funcția de ministrul al sănătății, nemulțumit de modul în care s-a făcut rectificarea bugetară. Sănătatea a primit prin această rectificare bugetară doar 300 milioane de lei, în timp ce ministrul ceruse un miliard de lei, pentru plata datoriilor și acoperirea cheltuielilor în acest an. „Practic, bugetul ministerului nici nu a fost rectificat. Oricum, sumele alocate susțin sistemul până în octombrie. Acest lucru a fost stabilit de ministrul finanţelor, iar ministrul sănătăţii nici nu a fost consultat. Practic, mi s-a spus că sănătatea nu produce nimic, doar consumă“, și-a motivat Cseke Attila demisia.

În condițiile în care sistemul medical de stat este subfinanțat, cu spitale și policlinici lipsite de aparatură performantă și personal medical nemotivat de pachetul salarial, este clar că dezvoltarea sistemului privat într-un ritm și mai alert e doar o chestiune de timp. Urmează, așadar, luni în șir de bătălii corp la corp pentru racolarea de clienți, între clinicile private, pe de o parte, și între clinicile private și cele de stat, pe de alta. Și, cu toate că poate suna cinic, piața românească a serviciilor medicale publice va rămâne cu o bază fidelă de clienți.

Printre cele mai solicitate servicii sunt cele de policlinică: primary care, laborator, obstetrică, ecografie, oftalmologie, dar și alte arii de specialitate medicală: chirurgie, laborator și imagistică…
Sergiu Neguț, director executiv, Regina Maria