Consiliul Concurenței a precizat că această tranzacție va fi analizată pentru a se stabili dacă este compatibilă cu un mediu concurențial normal, în conformitate cu Legea concurenței nr. 21/1996.
Consiliul Concurenței analizează tranzacția
Cargus SRL este una dintre cele mai vechi companii de curierat din România, activând atât pe plan național, cât și internațional. De cealaltă parte, Sameday este o firmă dinamică în domeniul livrărilor de colete, prezentă pe piețele din România, Ungaria și Bulgaria. În cadrul tranzacției, este inclusă și EOPS Solutions SRL, firmă care operează în domeniul logistic și de depozitare prin platforma QeOPS.
Consiliul a mai menționat că cei interesați pot trimite observații legate de această preluare în termen de 20 de zile. În baza acestor informații, autoritatea va lua o decizie privind aprobarea sau respingerea tranzacției.
Cine este Sameday
Sameday transportă peste 2 milioane de colete, pe lună. Potrivit site-ului companiei, mult peste 90% dintre colete se livrează la termen, rezultat peste medie pentru firmele de curierat, care operează în România.
Din 2007, Sameday Courier operează pe piața e-commerce delivery solutions. Pe lângă expedierile prin curierat, compania a oferit servicii de livrare la temperatură controlată și transporturi pentru industria medicală.
Peste câțiva ani, în 2011, Sameday a început să livreze flori, iar în anul 2013 s-au adăugat livrările de alimente și coletele poștale.
Sameday Courier a fost prima firmă de curierat românească listată la bursa de valori. În 2017, liderul e-tailer din România eMAG, a achiziționat 80% din acțiunile Sameday Courier. În 2019, compania a lansat, lângă București, un centru logistic modern, cu o suprafață de 22000 mp. Două linii automate au fost amplasate în unitatea de sortare colete, care împreună au posibilitatea de a sorta până la 25 000 de colete, pe oră!
Cine este Cargus
Cargus este o companie de curierat rapid din România care a fost înființată în anul 1991, fiind prima companie privata de curierat din România.
Cargus a fost cumpărat, în anul 2008, de către DHL de la foștii proprietari, Augustin Pleșea și Carmina Dumitrescu, pentru o sumă estimată la 50 milioane euro.
În 2021, Cargus a achiziționat QeOPS, un furnizor de servicii de e-fulfillment și logistică personalizată. Tot în acest an, a fost lansată aplicația Cargus Mobile, care permite urmărirea coletelor, redirecționarea acestora către puncte Cargus SHIP & GO, plata și returul comenzilor.
În 2022, Cargus a extins rețeaua de puncte SHIP & GO, introducând lockere în București.
În 2023, compania avea peste 3.000 de angajați și colaboratori, 2.500 de curieri și operațiuni extinse în România și Polonia, cu planuri de creștere în Cehia, Slovacia, Ungaria, Germania.
În 2024, Cargus a lansat serviciile și în Bulgaria și Grecia.