În România, un cercetător e plătit mai prost decât o menajeră. Universitatea din Braşov caută 36 de cercetători. Cu doctorat și lucrări publicate în reviste internaționale, aceştia pornesc cu un salariu de bază de 3.143 de lei brut, sumă ce poate fi câștigată în București de o menajeră sau o vânzătoare, fără studii superioare.

Universitatea Transilvania caută să angajeze 36 de cercetători. Unii cercetători vor fi finanțați de universitate și alții de Guvern.

Carmen Buzea, prorector, a vorbit despre ce înseamnă să fii cercetător și câtă muncă se află în spatele acestei profesii. De asemenea, aceasta a vorbit și despre salariile extrem de mici din acest domeniu.

„Conform grilelor naționale, sumele pot părea foarte mici, însă cei care lucrează în cercetare știu să citească întregul pachet de recompense și salariul poate fi majorat dacă există performanțe interne. Salariul de bază poate fi dublat, chiar triplat. Practic, pentru fiecare articol publicat, pentru fiecare revistă bine cotată internațional, se primește o majorare de salariu, pentru participarea la conferințe internaționale sunt asigurate toate cheltuielile de către universitate.”, a declarat prorectorul, potrivit alephnews.

 „E frustrant, e foarte multă muncă în spate”

Pe lângă bani, contează și satisfacția proprie, spune Melinda David care este cercetător de 5 ani. A pus umărul la descoperiri medicale și de mediu.

Melinda David, cercetător științific: „În momentul în care ți-a ieșit ceea ce ți-ai propus e poate cum e pentru un actor care e pe scenă când se ridică sala și îl aplaudă, cam un sentiment dinacela, e bucurie, e mulțumire, e.. am făcut ceva ce poate să ajute. Care este sentimentul unui doctor când vede același salariu la o persoană care poate nu a învățat atât de mult – aș zice frustrant, că e foarte multă muncă în spate, dar în timp se va valorifica altfel și se va ajunge la un alt nivel. S-ar putea ca un prim impuls să fie mai bine mă duc în alt domeniu.”

Sursă foto: Dreamstime