Mai exact, ultima declarație de avere depusă în 2020 de Ion Rădoi arată că liderul organizației Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) încasează lunar, din banii strânși în principal din cotizațiile membrilor de sindicat, aproximativ 4.000 de euro, o sumă cu aproape 1.000 de euro mai mare decât cea a președintelui Klaus Iohannis. 

Mai exact, potrivit documentului, în 2019, Ion Rădoi a avut un venit anual de 227.882 de lei., adică acesta ar fi încasat lunar, suma de 3.857 de euro în mână, spre deosebire de salariul șefului statului, care este de 3.041 de euro pe lună.

În același timp, salariul lui Ion Rădoi este mai mare și decât cel al directorului general al Metrorex și a șefilor de servicii din companie care câștigă net aproximativ 2.800 de euro, respectiv 2.300 de euro.

Tototdată, documentul mai arată că toate veniturile din “Salariul pentru funcția de Președinte+indemnizația sindicală” din 2019 sunt duble față de anul anterior. De menționat este faptul că, în 2018 Ion Rădoi a câștigat 1.892 de euro pe lună, pentru aceași funcție și de la aceași sursă.

În acest context, Buletin de București a făcut o serie de investigații dezvăluind o dispoziție internă semnată de conducerea Metrorex. Aceasta interzice efectuarea operațiunii prin care cotizațiile membrilor de sindicat sunt reținute la sursă de către compartimentele financiar contabile.

Mai exact, în contextul în care cotizația lunară a fiecărui membru de sindicat variază între 50 și 60 de lei pe lună, este nevoie de contribuția a 347 de salariați ai companiei de stat pentru a acoperi întreg salariul liderului de sindicat.

Câți bani câștigă vicepreședintele marius Aritmon

Sursa citată a verificat inclusiv declarațiile de avere ale celorlalți lideri de sindicat, iar pe lângă Ion Rădoi, doar vicepreședintele Marian Artimon și-a mai declarat recent veniturile, așa cum spune legea.

Astfel, de la firma sindicatului, Sindomet Serv Com SRL, Marian Artimon a încasat suma 1.268 de euro, iar de la Metrorex, ca instructor instalații, aceași sumă. Mai exact, cu tot cu indemnizația de consilier general, Marian Artimon, a câștigat un salariu net de 2.739 de euro.

De cealaltă parte, declarația de avere a vicepreședintelui USLM, Marin Picu, nu a putut fi găsită la Agenția Națională de Integritate, pe când cea a lui Nichifor Ghiță a rămas aceași din 2012, atunci când încasa lunar suma de 550 de euro ca salariat la Metrorex.

Deși sursa citată a încercat să ia legătura cu membrii Biroului Permanent al USLM prin secretariatul sindicatului pentru a obține informații cu privire la salariile acestora și declarațiile de avere care ar trebui depuse la Agenția Națională de Integritate, liderii de sindicat nu au oferit un punct de vedere.

Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei