Metrorex va începe să demoleze magazinele de la Metrou. Astfel, magazinele de la Metrou ar putea fi evacuate și mai apoi dărâmate, începând de luni. Vineri noaptea a expirat termenul limită dat de Metrorex pentru eliberarea spațiilor.

Trebuie precizat faptul că circulaţia trenurilor de metrou a fost blocată de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, în data de 26 martie, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare.

Metrorex va începe să demoleze magazinele de la Metrou. Termenul a expirat

Metrorex ar urma să înceapă în această săptămână procedurile de evacuare a spaţiilor comerciale de la metrou – deţinute de firma sindicatului – în condiţiile în care termenul acordat pentru eliberarea acestora a expirat în 2 arilie.

”Contractul de asociere în participaţiune dintre Metrorex şi firma sindicatului USLM a expirat din anul 2018, ocuparea domeniului public făcându-se fără drept, în prezent. De asemenea, pentru spaţiile comerciale nu au fost identificate autorizaţii de construire emise”, au transmis luni reprezentanţii Metrorex.

Potrivit companiei, pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru siguranţa călătorilor şi a infrastructurii de metrou este unul iminent pentru că: spaţiile reprezintă obstacole în calea de evacuare în caz de urgenţă, îngreunează accesul la hidranţii interiori; nicio construcţie după 2010 nu are aviz ISU.

”O gaură neagră în veniturile Metrorex”

”Pentru corecta informare a publicului, reiterăm faptul că staţiile de metrou reprezintă proprietate publică a statului, dată în concesiune companiei Metrorex. Ocuparea fără drept a domeniului public al statului este o încălcare flagrantă a legii. Lipsa autorizaţiei de construire şi nerespectarea normativelor de siguranţă reprezintă o adevărată urgenţă de siguranţă şi ordine publică”, a precizat Metrorex, potrivit news.ro.

Metrorex a anunţat în urmă cu mai mult de o săptămână că a notificat firma care administrează spaţiile comerciale de la metrou ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran toate spaţiile comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou până la data de 2 aprilie, deoarece “pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă”.

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a afirmat recent, referitor la contractul pentru valorificarea spaţiilor comerciale de la metrou, că acesta este o gaură neagră în veniturile Metrorex.

”Sindicatul ocupă abuziv aceste spaţii”

Deşi este expirat din 2018, firma sindicatului ocupă, în continuare, abuziv aceste spaţii şi le subînchiriază către terţi, deşi statutul Metrorex interzice subînchirierea lor, relata ministrul Transporturilor, care amintea că acest contract face obiectul unui proces, iar managementul are misiune să urgenteze procedurile cu toate mijloacele legale pentru ca firma sindicatului să dispară din spaţiile comerciale.

”Există doar prezumția asta că dacă este o companie de stat și aici sunt perfect de acord cu premierul, cu ce spune, este o gaură fără fund. Mergem înainte cu căile legale, cu evacuare, demolarea acelor spații care nu au forme legale sau a celorlalte măsuri prevăzute de lege.

Pe niciunul dintre fronturi, fie că vorbim despre spațiile comerciale sau datele economice ale companiei și pe partea de răspundere a celor care au participat la această acțiune ilegală și au blocat o zi metroul în București”, spunea Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, pe 31 martie.