Universitatea Catolică din Valencia (UCV) a prezentat săptămâna aceasta măștile FFPCOVID MASK create de Visormed-UCV Research, capabile să inactiveze COVID-19, gripa și bacteriile multi-rezistente „în mai puțin de un minut”, după cum transmite universitatea într-un comunicat.

Măștile de protecție au fost dezvoltate de compania Visor Medical din Valencia împreună cu UCV Biomaterials and Bioingeria Laboratory, condus de profesorul Angel Serrano. Cercetătorii din acest laborator au reușit să dezvolte filtre inteligente cu capacitatea de inactivare, pe care aceste măști le posedă.

Așa cum a explicat Serrano, această nouă tehnologie reprezintă „un pas înainte” în protecția împotriva pandemiei, dat fiind că măștile convenționale utilizate acum de populație „nu au abilități antimicrobiene și împiedică doar virusul să ajungă la nivelul căilor respiratorii.”

Un spray nazal anti-COVID este în dezvoltare

Cercetătorii au reușit să dezvolte într-o perioadă de câteva luni, în colaborare cu cercetători din Regatul Unit, Coreea de Sud și Norvegia, filtre pentru măști capabile să inactiveze SARS-CoV-2 și bacterii multi-rezistente în mai puțin de un minut.

„Am vrut să mergem mai departe și să dezvoltăm o mască care avea și capacitatea de a distruge virusul imediat ce a intrat în contact cu materialul. De asemenea, am văzut că filtrul nostru a fost eficient împotriva bacteriilor foarte rezistente, care nu pot fi distruse cu antibiotice și reprezintă o amenințare mai presus de toate pentru personalul sanitar ”, a explicat Serrano.

Pe de altă parte, grupul condus de Serrano, în colaborarea Universitatea din Louisiana (Statele Unite), are în dezvoltare spray-uri nazale anti-COVID care utilizează nanomateriale de carbon și clorură de benzalconiu.