Valeriu Gheorghiță susține că tulpina indiană a SARS-CoV-2 a suferit două mutații. În acest context, Medicul subliniază faptul că aceste modificări cresc contagiozitatea, agresivitatea și pot face ca virusul să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor.

El a mai maneționat faptul că cea mai importantă măsură pe care o pot lua oamenii o reprezintă vaccinarea anti-covid, având în vedere modul în care virusul se respândește.

„Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Cât de periculoasă este tulpina indiană de COVID 

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid a mai precizat că tulpina indiană poate să mai genereze și alte noi mutații, însă totul e supravegheat atent, la nivel internațional. El a mai adăuat că vaccinurile actuale sunt eficiente, dând exemplu situația din Israel și Marea Britanie, unde milioane de oameni s-u vaccinat deja, înregistrând un număr scăzut de decese, dar și de infectări.

Totodată, Valeriu Gheorghiță a ținut să facă un apel la români să continue să se vaccineze pentru a se puta preveni ”pierderile de vieți omenești”, dar și numărul persoanelor care ajung în stare gravă la spital.

„Categoric, oricând poate să genereze noi mutații. Acestea sunt atent supravegheate la nivel internațional. Nu sunt neapărat elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic.

Este important să continuăm vaccinarea cu vaccinurile disponibile. La momentul actual pot să spun că sunt foarte eficiente, și ne uităm ce se întâmplă în Israel, în Marea Britanie. Sunt țări care au înregistrat un număr extrem de scăzut de decese. Israelul, ieri nu a înregistrat niciun deces, pentru prima oară după atâtea luni. Este o veste extraordinară și tocmai de aceea acest mesaj trebuie să fie foarte bine înțeles.

Prin această campanie de vaccinare noi putem să prevenim pierderile de vieți omenești, putem să scădem numărul de oameni care ajung în spital din cauza maladiei COVID-19, putem să revenim la normalitate”, a mai spus Gheorghiță.

De menționat este faptul că, tulpina B.1.617.1 a fost izolată şi provine din Maharashtra, statul indian în care varianta a fost pentru prima dată cunoscută sub acest nume. Elveția este prima țară din Europa unde a fost depistată tulpina indiană a virusului, iar ulterior și Grecia a semnalat un caz pe teritoriul său.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin