Valeriu Gheorghiță susține că cea de a treia doză de vaccin anti-covid a fost generată în contextul noilor variante ale coronavirusului. Coordonatorul campaniei de  vaccinare anti-covid menționează că în momentul de față deja există două tulpini în fața cărora vaccinurile actuale nu fac față.

Totodată, el a mai adăugat că cea mai bună veste este faptul că acestea nu au o răspândire geografică mare.

„Relevanța celei de-a treia doze a fost generată în contextul noilor variante virale care ar putea să apară. Avem deja două tulpini care nu ar fi destul de acoperite de vaccinurile actuale. Vestea bună e ca aceste tulpini nu au o răspândire geografică mare (…) Deocamdată nu anticipăm că vom avea nevoie de o a treia doză”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, la Alephnews.

Valeriu Gheorghiță a mai precizat că în următoarele zile, aproape 450.000 de români sunt programați deja la vaccinare, iar pe listele de așteptare există deja programări și pentru următoarea săptămână.

„Nu mă sperie cifrele. Ceea ce nu este vizibil, în următoarele cinci zile sunt aproximativ 450.000 de persoane deja programate în centrele de vaccinare. Deci, ce este pe lista de așteptare sunt persoane care nu au fost încă notificate, deja existând programări pentru următoare săptămână. Mâine, poimâine sunt peste 90.000 de persoane programate. Vom vedea și măsura în care persoanele programate se vor prezenta în centre”, a spus colonelul Valeriu Gheorghiță.

Valergiu Gheorghiță, despre listele de vaccinare anti-covid

În ceea ce privește listele de programare pentru vaccinare anti-covid, medicul militar susține că nu se dorește ca timpul de așteptare să fie atât de lung. El a mai adăugat că există o retincență destul de mare la vaccinul AstraZeneca, însă o veste bună este faptul că majoritatea persoanelor vin deja pentru efectuarea rapelului.

„Nu ne-am propus să avem liste interminabile de așteptare cu timpi foarte lungi, ne dorim să existe o fluență în activitatea de vaccinare. Să ajunem la momentul în care, dacă azi vreau să mă vaccinez să pot să fac acest lucru. Vorbim de cira 240.000 de persoane pe lista de așteptare care vor fi notificate săptămâna viitoare. (…) Avem o reticență destul de crescută la AstraZeneca, dar vestea bună e ca majoritatea persoanelor care au făcut prima doză se prezinta pentru efctuarea rapelului”, a mai spus Valeriu Gheorghiță la Aleph News.

De menționat este faptul că, 75.000 de doze de vaccin anti-covid au fost administarte în cursul zilei de luni.