‘Fără un acord cu privire la valoarea minimă, universală şi consfinţită prin lege, a salariului de 8,50 de euro pe oră, SPD nu va participa la crearea unui nou guvern’, a spus Nahles, care este unul dintre participanţii la negocieri, relatează ITAR-TASS. ‘Membrii partidului nu vor accepta alte variante’, a subliniat ea.

Secretarul general al SPD a cerut CDU/CSU să spună ce concesii sunt ele gata să facă de dragul ‘marii coaliţii’. Nu trebuie să se bazeze pe faptul că lucrurile vor ajunge automat la a treia rundă de discuţii exploratorii, a spus reprezentanta SPD. Potrivit acesteia, social-democraţii trebuie deja de luni să înţeleagă dacă are sens să continue dialogul.

De la a doua rundă de negocieri preliminare ce va avea loc luni, 14 octombrie, secretarul general al SPD aşteaptă mai multe garanţii, în primul rând cu privire la introducerea salariului minim, dar nu numai în legătură cu aceasta. Mai sunt încă multe de făcut şi în ceea ce priveşte conţinutul şi încrederea pentru a se pune bazele creării unei coaliţii ‘negru-roşu’, a subliniat Nahles.

Conservatorii din CDU/CSU au obţinut în alegerile legislative din 22 septembrie 41,5% din voturi, însă acest scor nu le asigură totuşi o majoritate în parlament, ei fiind în căutarea unui partener de guvernare, după ce fostul aliat, partidul liberal (FDP), nu a atins pragul pentru a intra în Bundestag. SPD s-a clasat pe poziţia a doua în alegeri, cu 25,7% din voturi.

SURSA: Agerpres