Diferit de proaspătul Centru Naţional de Supercomputing, înfiinţat de stat la începutul acestei luni, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică (ICI) este un centru care aparţine de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi care anul acesta are bugetat un profit net de  1,1 milioane lei. Conform cifrelor publicate în Monitorul Oficial, salariul mediu net al unui angajat al Institutului este de 3.344 de lei.

În anul 2007, ultimul despre care există date despre situaţia financiară pe site-ul Ministerului de Finanţe, exista la ICI un număr mediu de angajaţi de 216 persoane. În anul respectiv, profitul net al instituţiei a fost de 4,6 milioane de lei.

Pentru 2010, Institutul are o previziune a veniturilor de 19 milioane de lei, mare parte din aceşti bani (11 milioane lei) fiind obţinuţi din activităţi conexe activităţii de cercetare şi dezvoltare. Cheltuielile vor ajunge anul acesta, conform bugetului publicat  în MO, la 17 milioane de lei, în condiţiile în care cifrele arată că numărul de angajaţi s-a restrâns la 179, dintre care 94 sunt persoane care se ocupă de cercetare şi dezvoltare, activitatea de bază a Institutului.

0-49850-foto.jpgCâştigul mediu pe salariat este de 3.344 de lei pe lună, în timp ce câştigul mediu pe personal de cercetare este de 3.096 de lei. Drepturile salariale ale directorului general se ridică la 80.000 de lei în acest an, ceea ce înseamnă peste 6.000 de lei lunar.

20.000 de lei pe lună pentru deplasări

În luna ianuarie, câştigul salarial mediu nominal net din România a fost de 1.426 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 51 lei (-3,5%), conform unei statistici publicate de Institutul Naţional de Statistică.

La capitolul cheltuieli, instituţia de cercetare în IT are bugetat pentru anul acesta o sumă de 240.000 de lei pentru deplasări şi detaşări, ceea ce înseamnă, în medie,  20.000 de lei lunar pentru acest tip de activitate.

Institutul estimează pentru acest an un profit brut de 1,3 milioane de lei şi un profit net de 1,1 milioane de lei.

Printre realizările Institutului, enumerate pe site-ul institutuţiei, se numără realizarea unui Instrument Web Multimedia pentru Muzee Regionale din România, „modernizarea actului medical prin reingineria sistemului informaţional specific unui spital folosind Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor”, sau sistemul electronic integrat de optimizare, monitorizare şi de comerţ electronic în domeniul transportului rutier.