Potrivit acestuia, în ultimii ani, salariile au crescut mai rapid decât productivitatea. Iar acest fenomen afectează competitivitatea companiilor. „Piața forței de muncă are o creștere a productivității mai lentă decât creșterea salariului și, automat, pune presiune pe companii”, a explicat Guda.

În opinia sa, multe firme încearcă să se eficientizeze, inclusiv prin forme alternative de angajare. Un exemplu îl reprezintă explozia numărului de PFA-uri în ultimii 15 ani.

„O treime din toate înmatriculările de companii, din 2010 până în prezent, adică 750.000 din două milioane, sunt persoane fizice autorizate”, a declarat Iancu Guda.

Acestea au fost preferate adesea în locul contractelor de muncă, deoarece au beneficiat o perioadă îndelungată de taxe mai reduse.

Iancu Guda trage un semnal de alarmă

Economistul Iancu Guda mai semnalează, de asemenea, o tensionare constantă a pieței muncii. În condițiile în care șomajul a scăzut semnificativ, de la aproape 8% în 2016 la circa 5% în prezent. În acest context, companiile întâmpină dificultăți în recrutare. Ceea ce determină o presiune suplimentară asupra salariilor. Iar în loc să contribuie la detensionarea pieței muncii, statul român accentuează problema, susține economistul.

„Plătește salarii din ce în ce mai mari, nejustificat, pe muncă mai puțină, program lejer, fără obiective, fără evaluări, fără productivitate, fără performanță”, a spus Guda.

El este de părere statul a devenit un concurent neloial pentru sectorul privat. În acest sens, a amintit de perioada 2015–2016. Atunci, „Dragnea a venit cu această idee de «să creștem economia prin salarii din pix»”. Guda amintește că strategie a ajuns să fie aplicată în administrația publică, dar nu a fost însoțită de reforme reale în ceea ce privește eficiența sau performanța muncii, transmite Antena 1.

Iancu Guda, realizator TV
Iancu Guda / SURSA FOTO: Christian Blancko

Salariile la stat și bubele din sistem

Cheltuielile cu salariile din sectorul public au explodat în ultimul deceniu, continuă economistul. De la 50 de miliarde de lei în 2014 s-a ajuns la suma de 160 de miliarde în 2024. „Inflația în ultimii 10 ani a fost 60%. Dar salariile, 300%! Păi asta înseamnă triplu. Nu e bine. Nu e sustenabil pe termen lung”, avertizează Iancu Guda.

Diferența dintre stat și privat este și mai vizibilă în veniturile angajaților:

„La stat se câștigă cu 1.800 de lei mai mult decât la privat, adică cu 33%”, afirmă economistul.

„Nu e normal ca cel care contribuie, plătește – deci privatul – să aibă salarii mai mici decât sectorul public. E anormal. Beneficiarul, ăla care-i primește, e cu 33% mai mult decât ăla care contribuie”.

În acest context, Iancu Guda solicită o reformă urgentă a legii salarizării în sistemul public. El propune introducerea de criterii de performanță, angajări pe bază de concurs și posibilitatea de concediere în cazul ineficienței.

Viitorul pieței muncii în România

În ceea ce privește viitorul pieței muncii, el remarcă o polarizare a tendințelor. În timp ce în termeni absoluți cresc locurile de muncă din sectoare precum transporturi, agricultură, educație sau vânzări, dezvoltările procentuale cele mai mari se înregistrează în IT, inteligență artificială, big data, automatizări și inginerie digitală.

Totodată, economistul Guda a atras atenția asupra unei alte provocări globale: concentrarea resurselor tehnologice și de cercetare în mâinile câtorva giganți.

„Amazon și Microsoft au împreună aproape jumătate din cota de piață pe zona de cloud”, a menționat el.

Guda a subliniat apoi nevoia de descentralizare și diversificare în infrastructura digitală. În ciuda riscurilor și dezechilibrelor actuale, economistul crede că progresul este inevitabil și, în esență, pozitiv, cu condiția ca societățile să răspundă adecvat prin politici inteligente și reforme reale.