Salarii mărite pentru conducerea CFR în ciuda datoriilor uriașe
Mihai Barbu a declarat că membrii Consiliului de Administrație și doi directori din conducerea CFR Călători beneficiază acum de salarii lunare de până la 32.000 de lei fiecare, adică peste 6.000 de euro net.
Conform președintelui ARF, majorarea salarială totală pentru cei nouă membri ai conducerii a generat o creștere de 3,5 milioane de lei în bugetul companiei, în condițiile în care restul angajaților nu au primit ajustări salariale.
„Uitându-mă pe bugetul CFR Călători, văd că, față de anul trecut, cheltuiala salarială este aceeași, dar pentru șefime, pentru cei cu indemnizații, și aici intră cei șapte membri ai CA-ului și cei doi directori – directorul general și directorul financiar – vedem în buget o majorare a cheltuielii cu 3,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă cam 32.000 de lei pe lună pentru fiecare din șefii de la CFR Călători”, a precizat Mihai Barbu, potrivit Agerpres.
Barbu a atras atenția că, în ciuda dificultăților financiare invocate de CFR Călători, s-au găsit fonduri pentru salarii ridicate în conducere, în timp ce muncitorii nu beneficiază de același tratament. El a subliniat că o astfel de situație este inacceptabilă în contextul în care compania cere sprijin financiar suplimentar de la stat.
„Cu alte cuvinte, pentru șefi avem bani, pentru muncitori nu avem bani să le majorăm salariile, dar pentru șefi avem suficienți, adică mai mult de 6.000 de euro pe lună. În aceste condiții, repet, cred că nu este rezonabil să vii la Autoritatea pentru Reformă Feroviară să ceri bani mai mulți”, a subliniat Mihai Barbu.

CFR Călători, printre cei mai mari datornici la bugetul de stat
Conform datelor oficiale, CFR Călători, alături de alte trei companii de stat, se află în topul celor mai mari datornici la bugetul public, cu sume de până la 1,5 miliarde de lei. În ciuda acestor datorii, conducerea companiei a decis să își majoreze veniturile personale.
În luna iunie 2025, compania avertiza că ar putea suspenda circulația trenurilor din cauza riscului de incapacitate de plată. Totuși, cheltuielile pentru conducere au crescut, ceea ce ridică întrebări despre prioritățile managementului.
Disfuncționalități grave și o utilizare ineficientă a fondurilor publice
Mihai Barbu a subliniat că una dintre marile probleme ale CFR Călători este acordarea de compensații financiare pentru rute profitabile, precum București–Constanța sau București–Brașov, care ar trebui operate comercial, fără sprijin de la buget.
În ceea ce privește cererea de fonduri suplimentare, Barbu a declarat că directorul general al companiei, Traian Preoteasa, invocă sume deja primite din viitorul bugetar – mai exact, din anul 2032, în baza unui contract încheiat pe zece ani. Astfel, compensația totală a crescut de la 1,1 miliarde de lei la 2,13 miliarde de lei.
Această sumă suplimentară a dus și la majorarea costului pe kilometru pentru CFR Călători, fără îmbunătățiri vizibile în eficiență sau calitate a serviciilor.
„Dumnealui (Traian Preoteasa, director general CFR Călători – n.red.), într-adevăr, invocă niște cifre care au fost acordate în 2024, dar ce trebuie să știm este că anul trecut, compensația pentru CFR Călători a fost de 1,1 miliarde de lei. După mai multe solicitări, din Fondul de rezervă al Guvernului și din alocări din viitor, din anul 2032 – după cum știți, contractul nostru este pe 10 ani, între 2022 și 2032 – deci luând sume din viitor, din anul 2032, s-a ajuns la o compensație efectivă plătită către CFR Călători de 2,13 miliarde de lei, ceea ce a condus la o majorare a prețului per kilometru”, precizează Mihai Barbu.
Raport disproporționat între angajați și performanță
Mihai Barbu a mai indicat că, în comparație cu operatorii privați de transport feroviar, CFR Călători are un număr disproporționat de mare de angajați. Operatorii privați, cu aproximativ 1.560 de angajați, acoperă 26,5% din piață și parcurg 17 milioane de kilometri anual. În contrast, operatorul de stat are 10.500 de angajați și parcurge 47 de milioane de kilometri.
Președintele ARF a adăugat că, în ciuda acestor ineficiențe, angajații de rând sunt în general bine pregătiți și dedicați. Cu toate acestea, structura supraîncărcată și managementul defectuos afectează grav performanța companiei.
„Calculul este simplu, dacă ne raportăm la operatorii privați care, să știți, fac și profituri destul de bune. Și mai pot să vă spun, referitor la CFR Călători, că în mare măsură, angajații sunt profesioniști, oameni serioși și dedicați meseriei”, a mai spus Mihai Barbu.