În Germania se încheie oficial o epocă. Angela Merkel, care a preluat funcţia de cancelar la data de 22 noiembrie 2005, transferă puterea lui Olaf Scholz, arată Sabah. 

Angela Merkel spune adio politicii. Merkel, care timp de 16 ani neîntrerupţi a exercitat funcţia de cancelar al Germaniei, va preda puterea ministrului finanţelor Olaf Scholz. Angela Merkel, care nu şi-a mai depus candidatura la alegerile generale din luna septembrie şi a decis să renunţe la politică, este numele care, după legendarul cancelar Helmut Kohl, a rămas în funcţia de cancelar cea mai lungă perioadă. 

 Nu a putut depăşi recordul

Pentru 10 zile Merkel nu a putut depăşi recordul lui Helmut Kohl. Kohl a fost cancelar timp de 5 mii 870 de zile, iar Merkel 5 mii 860 de zile. Merkel a fost unul dintre liderii cei mai apreciaţi în exterior datorită stilului propriu în care a condus Germania. Declarată „cea mai puternică femeie a lumii”, Merkel s-a confruntat cu numeroase crize de-a lungul guvernării.

Apreciind criza coronavirusului ca fiind „cea mai mare criză”, Merkel a gestionat numeroase crize, precum criza euro, criza financiară şi criza refugiaţilor. Merkel s-a remarcat prin felul său conciliant şi s-a situat întotdeauna de partea dialogului cu Turcia. În timpul mandatului său de cancelar a vizitat de nenumărate ori Turcia, iar în Germania s-a întâlnit de multe ori cu preşedintele Recep Tayyip Erdoğan. 

Merkel, care a spus adio politicii, o perioadă vrea să se odihnească. De asemenea, Merkel va continua să lucreze cu şeful ei de cabinet şi secretara, transmiţând numele acestora Parlamentului federal. Din bugetul Parlamentului federal vor fi plătite toate cheltuielile pentru biroul lui Merkel, salariile celor care lucrează pentru ea, precum şi salariul şoferului ei. 

 Cancelarul venit din Germania de Est

Familia Angelei Merkel, care s-a născut la Hamburg, la data de 17 iulie 954, s-a mutat în acelaşi an în Republica Democrată Germană. Aici a intrat în politică. În anul 1990, după unificarea celor două Germanii, a fost aleasă în Parlamentul federal şi a activat timp de 31de ani.

Merkel, care a decis să spună adio politicii la 67 de ani, a deţinut în timpul mandatului lui Helmut Kohl funcţia de ministrul pentru femei şi tineret (1991-1994). Între 1994-1998 a fost ministru al mediului. Din 2000 şi până în 2018 a fost preşedintele CDU, iar între 2005-2021 a condus Germania deţinând funcţia de cancelar.