Prețul pachetului de țigări a crescut luni, 12 septembrie. Scumpirile diferă însă de la un producător la altul. Spre exemplu, odată ce accizele la tutun au fost majorate, un pachet de țigări al mărcilor mai scumpe, precum Dunhill, Sobraine sau Vogue va ajunge să coste chiar și 25 de lei, adică cu un leu mai mult decât luna trecută.

Cei care fumează țigări mai ieftine trebuie să știe că în acest caz este vorba despre o scumpire de doar 50 de bani. Menționăm faptul că scumpirile au început de astăzi, drept urmare, în zilele ce urmează vor fi anunțate și alte creșteri din partea distribuitorilor de țigări.

Cât va costa un pachet de țigări de acum?

Scumpirile vor continua și în următoarea perioadă, conform deciziei luate de autoritățile luna trecută.

Amintim faptul că de la 1 august a intrat în vigoare o nouă măsură. Conform notei de fundamentare a proiectului publicată încă din luna iulie, este vorba despre creșterea nivelului accizei totale la țigarete. Totodată, s-a mai vorbit și despre adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale.

„În vederea respectării cerinţei prevăzute la art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE şi pentru a fi evitată declanşarea acţiunii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva ţării noastre, se propune creşterea nivelului accizei totale pentru ţigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare şi asigurarea predictibilităţii fiscale necesară sectorului.

Ce se întâmplă cu accizele la tutun?

Ţinând cont că potrivit art. 343 alin. (5) din Codul fiscal, acciza specifică pentru ţigarete se determină pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi al accizei totale, precum şi faptul că începând cu data 1 august 2022 va creşte nivelul accizei totale pentru ţigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru ţigarete.

În ceea ce priveşte procentul legal al accizei ad valorem aplicat asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, se propune diminuarea acestuia cu un punct procentual pe an, începând cu 1 august 2022, astfel că acesta va fi de 10% în anul 2025.

Se propune majorarea cuantumului accizei minime pentru ţigarete datorate, de la de 97% din nivelul accizei totale pentru ţigarete la 100% din nivelul accizei totale pentru ţigarete prevăzut în anexa nr. 1″, se spune în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul.