Prețul la roșii a început să scadă la jumătatea lunii aprilie

Piața din România dă semne bune înainte de sărbătorile Pascale, după ce prețul la roșii românești a început să scadă în preajma debutului sezonului. Asta după ce la începutul lunii aprilie ajunseseră la un nivel alarmant de 40 de lei pe kilogram.

Producătorii din județul Olt raportează că prețurile s-au stabilizat între 25 și 35 de lei pe kilogram, comparativ cu cotația anterioară de 40 de lei. Declinul se datorează apariției unui număr mai mare de producători pe piață și concurenței crescute între aceștia.

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt vine cu vești și mai îmbucurătoare. El a declarat că scăderea prețurilor la roșii va continua în luna mai, odată cu intrarea în competiție a unui număr considerabil de fermieri. Aceștia, investind în tehnologii moderne, reușesc să obțină recolte de calitate mai devreme decât de obicei.

Prețurile la sursă variază între 25 și 32 de lei pe kilogram, iar președintele SPA a făcut un apel comercianților să aplice adaosuri mai rezonabile, astfel încât prețurile în piețe să rămână accesibile pentru consumatori.

„Preţul tomatelor din piaţă indică un adaos de 50% – 60% fată de preţul de achiziţie, de cel cu care pleacă de la producător. Avem nevoie de revânzători, de comercianţi, dar îi rugăm să aibă şi ei adaosuri mai mici, mai lumeşti, să le spunem aşa. Pentru că acum noi găsim tomatele româneşti în pieţe cu preţuri între 40 şi 60 lei pe kilogram, în funcţie de calitate, dar ele pleacă de la producător cu preţuri între 25 şi 32 de lei pe kilogram”, a precizat Ion Păunel.

Estimările sunt că prețurile vor continua să scadă odată cu apropierea sărbătorilor de Paște

Cu apropierea sărbătorilor de Paște, numărul producătorilor de roșii care vor intra pe piață va crește semnificativ, ajungând la câteva mii. Proiecțiile indică prețuri cuprinse între 10 și 20 de lei pe kilogram, iar fermierii sunt optimiști în privința unei producții abundente.

Estimările indică că în două săptămâni, aproximativ 500-600 de producători vor recolta, iar până la începutul lunii mai, numărul lor va ajunge la 1500-2000, doar în județul Olt. Fermierii speră că, în urma unei producții mai mari, vor putea beneficia de un venit sporit din vânzarea roșiilor.